x
x

Akutni koronarni sindrom poslije uboda stršljena

  26.04.2013.

Akutni koronarni sindrom poslije uboda stršljena, tj. pojava Kounisovog sindroma tipa II objavljen je u obliku prikaza bolesnika u Liječničkom vjesniku.

Akutni koronarni sindrom poslije uboda stršljena

Kounisov sindrom je slučajna pojava akutnoga koronarnog sindroma povezan s anafilaksijom u kojoj akutni upalni medijatori dovode do spazma koronarnih arterija s erozijom i rupturom ateromatozne ploče.

Prikazan je 53-godišnji muškarac poslije uboda stršljena u kojeg se u toku tretmana anafilaksije razvio akutni infarkt miokarda anteroseptalne lokalizacije.

Dijagnoza Kounisova sindroma tipa II dokazana je elektrokardiografskim promjenama i biokemijskim markerima uz kliničku manifestaciju akutnoga koronarnog sindroma, a povezana je s anafilaksijom zbog koje je započet prehospitalni tretman bolesnika poslije uboda stršljena.

Za anafilaksije poslije uboda stršljena potrebno je na vrijeme pomisliti na akutni koronarni sindrom ako bolesnici imaju bol u prsima i hemodinamski poremećaj jer se ova stanja rijetko događaju, a zahtijevaju dodatnu dijagnostiku i primjenu odgovarajućeg liječenja. 

Hajriz Alihodžić, Boris Ilić, Nada Mladina, Denis Mršić