x
x

Žene zlostavljane u djetinjstvu sklonije infarktima

  14.11.2011.

Žene koje su u djetinjstvu bile seksualno zlostavljane imaju 62 posto veće izglede za probleme kardiovaskularnog sustava kasnije u životu, utvrdili su američki znanstvenici.

Žene zlostavljane u djetinjstvu sklonije infarktima

Razlog je tomu što su se žene borile s traumama primjerice prejedanjem i posljedičnom pretilosti, konzumiranjem alkohola i pušenjem, što su faktori rizika za razvoj bolesti kardiovaskularnog sustava.

"Najčešći faktor koji je objašnjavao povezanost teškog zlostavljanja u djetinjstvu i kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi bio je sklonost zlostavljanih djevojčica prejedanju i debljanju tijekom tinejdžerskih godina", kazala je Janet Rich Edwards iz bostonske bolnice Brigham koja je vodila istraživanje.

Rezultati istraživanja koji su objavljeni na simpoziju America Hearth Associationa na Floridi naglašavaju trajne fizičke posljedice rane seksualne traume.

Tim je analizirao podatke 67 tisuća žena i utvrdio da je devet posto kazalo da je bilo izloženo teškom fizičkom zlostavljanju u djetinjstvu a 11 posto je kazalo kako je silovano u djetinjstvu.

Tim je utvrdio da se ponavljano prisiljavanje na spolni donos pretvorilo u 62 posto veći rizik od infarkta ili moždanog udara.

Žene koje su pak u djetinjstvu dobijale batine imale su 45 posto veće izglede za probleme sa srcem.

Povećani rizik nije zabilježen kod žena koju su bile izložene "malom do umjerenom" zlostavljanju, zapisali su znanstvenici.

Hina