x
x

Epidemiologija karcinoma u središnjoj i jugoistočnoj Europi

  05.09.2011.

Najčešći karcinom muškaraca u svim zemljama bio je rak pluća, a nakon njega slijedili su kolorektalni karcinom i karcinom prostate, s iznimkom Češke, gdje su najčešći bili kolorektalni karcinom i karcinom prostate. Najčešća vrsta karcinoma u žena bio je karcinom dojke, nakon kojeg je slijedio kolorektalni karcinom, s iznimkama Rumunjske i središnje Srbije, gdje je drugi najčešći karcinom bio karcinom grla maternice, objavljeno je u CMJ-u.

Epidemiologija karcinoma u središnjoj i jugoistočnoj Europi

Cilj Prikupiti podatke o epidemiologiji karcinoma u zemljama jugoistočne Europe koji bi bili temelj za potencijalnu usporedbu učinkovitosti socijalne skrbi u tim zemljama.

Postupci Skupina za istraživanja u onkologiji u jugoistočnoj Europi (engl., the South Eastern European Research Oncology Group, SEEROG) prikupila je i analizirala epidemiološke podatke o incidenciji i mortalitetu koji upućuju na učinkovitost liječenja karcinoma u 8 zemalja - Hrvatska, Češka, Mađarska, Rumunjska, Poljska, Slovačka, i Srbija i Crna Gora u zadnjih 20-40 godina.

Rezultati Najčešći karcinom muškaraca u svim zemljama bio je rak pluća, a nakon njega slijedili su kolorektalni karcinom i karcinom prostate, s iznimkom Češke, gdje su najčešći bili kolorektalni karcinom i karcinom prostate. Najčešća vrsta karcinoma u žena bio je karcinom dojke, nakon kojeg je slijedio kolorektalni karcinom, s iznimkama Rumunjske i središnje Srbije, gdje je drugi najčešći karcinom bio karcinom grla maternice. Podatci o mortalitetu od raka u zadnjih 20-40 godina otkrili su dva različita obrasca u muškaraca. U Rumunjskoj i Srbiji i Crnoj Gori primijećen je trend porasta mortaliteta, dok je u drugim zemljama mortalitet opadao nakon porasta koji je trajao nekoliko godina. U žena je opaženo postupno smanjenje kroz nekoliko godina u Češkoj, Mađarskoj, i Slovačkoj, dok je u drugim zemljama mortalitet ostao nepromijenjen.

Zaključak Pronađene su uočljive varijacije u riziku obolijevanja od karcinoma ovisno o zemljopisnom području. Većina varijacija uzrokovana je izloženošću već poznatim ili potencijalnim rizičnim čimbenicima, što predstavlja znatan izazov za prevenciju. Pronađene su razlike u incidenciji i mortalitetu koje se ne mogu objasniti izloženošću poznatim rizičnim čimbenicima ili dostupnošću liječenja.

Eduard Vrdoljak, Marek Z Wojtukiewicz, Tadeusz Pienkowski, Gyorgy Bodoky, Peter Berzinec, Jindrich Finek, Vladimir Todorović, Nenad Borojević, Adina Croitoru, za South Eastern European Research Oncology Group (SEEROG)

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexOlfen gelMaxflu
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxflu
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: