x
x

Prevencija raka debelog crijeva: Dan plave zvijezde

  01.06.2019.

Udruga P.I.N.K. Life će u subotu u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića (kod Manduševca) s početkom u 11:30 sati obilježiti Dan plave zvijezde (Blue Day).

Prevencija raka debelog crijeva: Dan plave zvijezde

Riječ je o zdravstveno-edukativnom događanju koji se u Hrvatskoj obilježava treću godinu za redom, a cilj mu je jačanje svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

U znak podrške oboljelima od raka debelog crijeva održat će se zajedničko fotografiranje, a sve sudionike poziva se da obuku nešto plavo ili podršku daju nekim plavim detaljem.

U Hrvatskoj je 2016. godine bilo 3575 novooboljelih od raka debelog crijeva (muškarci 2040, žene 1535) ,dok je od raka debelog crijeva u 2017. godini umrlo 2037 osoba (muškarci 1174, žene 863).

Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka promatrano ukupno u oba spola.

Po stopi mortaliteta od raka debelog crijeva Hrvatska se nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

Preživljenje od raka debelog crijeva u razdoblju 2010.-2014. u Hrvatskoj iznosi 51,1%, čime se Hrvatska nalazi na začelju u EU.

Odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i već godinama iznosi tek oko 20%.

Zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45%, a željeni 65%.

Oko 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost ove bolesti u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno održavati normalnu tjelesnu masu, usvojiti tjelesno aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim te ograničiti unos alkoholnih pića.

Izvor: P.I.N.K. Life