x
x

Pronađeno još dokaza koji povezuju pretilost s rakom debelog crijeva

  Jacinta Vuković, dr. med.

  15.11.2011.

Novo istraživanje pokazuje da kod starijih osoba s viškom kilograma, postoji povećan rizik za razvoj raka debelog crijeva. Rezultati također pokazuju da vježbanje može imati znatan utjecaj na smanjenje tog rizika, osobito kod žena.

Pronađeno još dokaza koji povezuju pretilost s rakom debelog crijeva

U istraživanju je sudjelovalo više od 120.000 odraslih osoba u dobi od 55 do 69 godina. Ispitanici su praćeni u prosjeku 16 godina, a oko 2% ih je oboljelo od raka debelog crijeva.

U usporedbi s muškarcima normalne težine, muškarci koji su na početku istraživanja bili pretili ili su imali značajno povećanu težinu, imali su 25% povećan rizik za razvoj karcinoma debelog crijeva. Širina struka se pokazala kao najveći faktor rizika. Rizik kod muškaraca s najvećim obujmom struka bio za 63% veći u odnosu na muškarce s najmanjim obujmom struka. Povećan rizik za razvoj tumora odnosi se na područje u distalnom dijelu kolona, no područje proksimalnog kolona ili rektuma ne pokazuje povećan rizik za razvoj tumora.

Rezultati istraživanja kod žena su pokazali da je širina struka bila povezana s većim rizikom za oboljenje od karcinoma samo kod žena koje ujedno i vježbaju manje od 30 minuta dnevno.

Kod žena koje nose odjeću veličine iznad 44 i vježbaju manje od 30 minuta dnevno postoji 83% veća vjerojatnost za razvoj raka debelog crijeva u odnosu na žene koje imaju manji obujam struka i redovito vježbaju.

VEZANI SADRŽAJ > <