x
x

Nacionalni programi prevencije zaraznih i nezaraznih bolesti

  14.12.2013.

Javnozdravstveni cilj programa prevencije kako zaraznih tako i nezaraznih bolesti jest prevenirati bolest, smanjiti njezinu incidenciju i smrtnost, a posljedično tome unaprijediti zdravlje pojedinca i populacije u cjelini. Republika Hrvatska se pokretanjem i provođenjem programa prevencije svrstala u skupinu zemalja koje aktivno brinu o zdravlju svog stanovništva.

Nacionalni programi prevencije zaraznih i nezaraznih bolesti

Dobro koncipirani programi temelj su zdravstvene zaštite, oni su dugoročno gledano najučinkovitije i najjeftinije sredstvo u borbi protiv navedenih bolesti.

Program cijepljenja je po obuhvatu i broju uključenih sudionika najveći javnozdravstveni program u Hrvatskoj te ne iznenađuje uspješnost Programa. Svake se godine cijepi osam generacija djece (oko 320.000 djece), s time da se neke generacije cijepe više nego jednom. 

Zahvaljujući predanom radu svih zdravstvenih djelatnika uključenih u provedbu
Programa cijepljenja, cjepni obuhvati u Hrvatskoj se zadnjih desetak godina kreću iznad 95% za sva cijepljenja u dječjoj dobi. Ovako visoki obuhvati omogućili su impresivne rezultate u suzbijanju zaraznih bolesti protiv kojih se cijepi.

Rano otkrivanje bolesti u zdravoj, asimptomatskoj populaciji (probir, engl. screening) jedan je od načina unaprjeđenja zdravlja, no ujedno predstavlja i temelj epidemiologije kao struke kojoj je primarni cilj prevencija bolesti na populacijskoj razini. Primarne mjere prevencije usmjerene su sprječavanju bolesti uklanjanjem i redukcijom poznatih čimbenika raznika, sekundarna prevencija ima za cilj ranu i pravovremenu dijagnostiku i liječenje, a tercijarna smanjenje/uklanjanje komplikacija i posljedica.

Kako bi programi probira pokazali svoj puni učinak na zdravstvene pokazatelje
(incidenciju i smrtnost) te opravdali uložena financijska sredstva, potrebno je postići zadovoljavajući odaziv (dojka 70%, debelo crijevo 45%, rak vrata maternice 85%). U okviru reorganizacije Nacionalnih programa probira, a u cilju povećanja odaziva i poboljšanja uspješnosti programa, dodatno su u realizaciju programa uključeni liječnici opće/obiteljske medicine i patronažna služba.

Planira se jačanje resursa svih uključenih u provedbu programa probira te trajna edukativno-promotivna kampanja u organizaciji Ministarstva zdravlja, svih zavoda za javno zdravstvo te zainteresiranih udruga bolesnika.
Provode se i medijsko-edukativne aktivnosti u sklopu promotivne kampanje „Za zdravlje. Danas.“ , a sve cilju podizanja svijesti, informiranja i edukacije javnosti te bolje implementacije programa probira

Melita Jelavić, dr. med. , Prim. dr. sc. Bernard Kaić, dr.med., mr.sc. Sanja Kurečić Filipović, dr.med., Iva Pem Novosel,dr.med., Vesna Višekruna Vučina, dr.med., Prof. dr. sc. Nataša Antoljak, dr. med., Andrea Šupe Parun, dr. med.