x
x

Acetilsalicilna kiselina smanjuje mortalitet kod karcinoma prostate

  29.08.2012.

Muškarci koji liječe lokalizirani karcinom prostate radikalnom prostatektomijom ili radioterapijom i liječe se acetilsalicilnom kiselinom imaju manji mortalitet, objavljeno je u časopisu Journal of Clinical Oncology.

Acetilsalicilna kiselina smanjuje mortalitet kod karcinoma prostate

U registru osoba oboljelih od karcinoma u SAD-u, izdvojeno je gotovo 6000 muškaraca s lokaliziranim karcinomom prostate. Jedna trećina bolesnika uzimala je antikoagulanse (acetilsalicilnu kiselinu, klopidogrel, enoksaparin ili varfarin) u jednom trenutku za vrijeme šestogodišnjeg praćenja pacijenata. Od svih navedenih lijekova, najčešće je korištena acetilsalicilna kiselina.

Zbirno, mortalitet oboljelih od karcinoma prostate bio je značajno manji među osobama koje su uzimale antikoagulantnu terapiju u odnosu na kontrolnu skupinu bez antikoagulansa (stvarna 10 godišnja procjena rizika je 3% za bolesnike na antikoagulansima u odnosu na 8%-tni rizik u kontrolnoj skupini).

Najveća korist ostvarena je u pacijenata s visokim rizikom za razvoj karcinoma. U subanalizi pojedinih antikoagulansa, značajna razlika je postignuta samo korištenjem acetilsalicilne kiseline (prilagođeni omjer rizika, HR 0.43).

Istraživači su napisali da koagulacija igra važnu ulogu u metastaziranju. Pretpostavka je da učinak acetilsalicilne kiseline na smanjenje agregacije trombocita može pružiti zaštitu od razvoja metastaza.