x
x

Dan plavog irisa - Podizanje znanja o raku debelog crijeva

  03.06.2022.

Pozivamo građane da nam se pridruže te da potporom ovoj akciji i kupnjom irisa osvijestimo sebi i cijelom društvu kako zajedno trebamo raditi na prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva.

Dan plavog irisa - Podizanje znanja o raku debelog crijeva

Dan irisa obilježit će se u subotu, 04. lipnja 2022. godine u organizaciji Udruge Cro - ILCO Hrvatska, kako u Zagrebu, tako i u ostalim našim gradovima. U Zagrebu će se akcija održati na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice u vremenu od 10.00 do 13.00 sati, u organizaciji članova Udruge te u suradnji s  Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Obilježavanje ovog dana namijenjeno je osobama oboljelim od raka debelog crijeva koje žive s posljedicama ove bolesti. No, ujedno je to i dan borbe protiv nastanka bolesti te jedna u nizu aktivnosti kojom se javnost želi upozoriti na ovaj rastući javnozdravstveni izazov današnjice.

U gradu Zagrebu svake godine bilježi se više od 680 novooboljelih osoba te više od 390 umrlih. Na žalost, niti podaci na razini Hrvatske za sada ne ohrabruju i ne pokazuju silazne trendove te se godišnje bilježi oko 3.600 novooboljelih i više od 2.000 umrlih osoba. Značaj navedenih brojeva nije samo u njihovoj veličini, već treba imati na umu da se iza njih kriju sudbine pojedinaca, njihovih obitelji, ali i sredina u kojima žive.

Pozivamo građane da nam se pridruže te da potporom ovoj akciji i kupnjom irisa osvijestimo sebi i cijelom društvu kako zajedno trebamo raditi na prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva. Ujedno, iskoristimo ovo događanje kako bismo unaprijedili i promijenili odnos, i nas osobno, i društva u cjelini, prema već oboljelim osobama.

www.stampar.hr