x
x

Priroda sprečava bolesti srca

  23.08.2011.

Novo istraživanje pokazalo je da bi estrogen mogao pomoći u prevenciji bolesti srca i krvnih žila. Istraživanje su proveli znanstvenici sa britanskog sveučilišta Queen Mary University of London, a rezultati bi mogli objasniti zašto je postotak kardiovaskularnih bolesti niži kod žena koje još nisu ušle u menopauzu.

Priroda sprečava bolesti srca

Istraživači su usporedili bijele krvne stanice muškaraca i žene koje nisu ušle u menopauzu i otkrili su da bijele krvne stanice žena imaju višu razinu proteina annexin-A1 na površini.

Taj protein sprečava ljepljenje stanica na stijenke krvnih žila, a obično je pohranjen u unutrašnjosti stanica, zbog čega se stanice mogu zaljepiti na stijenku i boriti protiv infekcija.

Istrtaživači su sada otkrili da estrogen može pomaknuti protein iz unutrašnjosti na površinu bijelih krvnih stanica, te tako spriječiti ljepljenje stanica.

Dr. Suchita Nadkarni, voditeljica ovog istraživanja, rekla je: "Već dugo znamo da estrogen štiti žene koje nisu ušle u menopauzu od srčanih bolesti, no baš ne znamo zašto."
"Ovo istraživanje približilo nas je razumijevanju načina na koji prirodni estrogen može pomoći u zaštiti naših krvnih žila," objasnila je.

Rezultati ovog zanimljivog istraživanja objavljeni su su stručnom časopisu "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology".

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoje je 2009. godine od kardiovaskularnih bolesti umrlo 14,881 žena, zbog čega su bolesti iz te skupine vodeći uzrok smrtnosti kod žena, ali i kod muškaraca.

Lovro Lamot, dr. med.