x
x

Kada mjeriti troponin T u trijaži pacijenata s plućnom embolijom?

  04.07.2014.

Kako odrediti najbolje vrijeme za mjerenje troponina T (cTnT ) u trijaži pacijenata s plućnom embolijom, objavljeno je u CMJ-u. Kod hemodinamički stabilnih pacijenata, povišena razina cTnT-a na prijemu u bolnicu pomogla je u razlikovanju pacijenata s umjerenim rizikom od onih s niskim rizikom i može se koristiti za trijažu pacijenata.

Kada mjeriti troponin T u trijaži pacijenata s plućnom embolijom?

Cilj Odrediti najbolje vrijeme za mjerenje srčanog troponina T (cTnT) u ranoj trijaži pacijenata s plućnom embolijom (PE).

Postupci U ovom prospektivnom istraživanju provedenom u jednom centru, PE je uz pomoć kompjuterizirane tomografije potvrđen kod svih pacijenata. 104 uzastopna pacijenta podijeljena su u tri skupine (visokog, srednjeg, i niskog rizika) prema njihovom hemodinamičkom statusu i ehokardiografskim znakovima disfunkcije desne klijetke. Razine cTnT mjerene su na prijemu u bolnicu i nakon 6, 24, 48, i 72 sata s graničnom vrijednošću od 0,1 ng/mL.

Rezultati Pacijenti s umjerenim rizikom imali su višu razinucTnT-a nego pacijenti s niskim rizikom već pri prvom mjerenju (P=0,037). Povišene razine cTnT-a značajno su korelirale s ozbiljnošću bolesti nakon 6 h (umjereni vs visok rizik, P=0,016, sve tri skupine, P=0,009).

Zaključak Kod hemodinamički stabilnih pacijenata, povišena razina cTnT-a na prijemu u bolnicu pomogla je u razlikovanju pacijenata s umjerenim rizikom od onih s niskim rizikom i može se koristiti za trijažu pacijenata.

Nikola Bulj, Ines Potočnjak, Mirella Sharma, Hrvoje Pintarić, Vesna Degoricija