x
x

SZO uvodi pristupni skup zdravstvenih tehnologija

  01.02.2024.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najavljuje Health Technology Access Pool (HTAP) kao nasljednika COVID-19 Technology Access Pool-a (C-TAP).

SZO uvodi pristupni skup zdravstvenih tehnologija

C-TAP su pokrenuli u svibnju 2020. SZO, Vlada Kostarike i drugi partneri kako bi omogućili pravičan i pristupačan pristup zdravstvenim proizvodima za COVID-19 za ljude u svim zemljama. Platforma je pružila prijeko potreban forum za tehnološke partnere za dobrovoljno dijeljenje intelektualnog vlasništva, znanja i podataka kako bi se ubrzale tehnološke inovacije i proširio pristup alatima za COVID-19.

Unatoč izazovima s kojima se suočio pri uspostavljanju novog mehanizma tijekom pandemije s ograničenim resursima, C-TAP je osigurao 6 transparentnih, neekskluzivnih globalnih licenci koje uključuju 15 tehnologija koje obuhvaćaju alate za istraživanje i razvoj, dijagnostiku i cjepiva. HTAP se oslanja na temelje koje je postavio C-TAP dok uključuje strukturne, procesne i druge promjene koje će mu omogućiti učinkovitije privlačenje i podržavanje raznolikog niza prioritetnih tehnologija.

Ravnopravan pristup osnovnim zdravstvenim proizvodima bitan je dio univerzalne zdravstvene pokrivenosti i globalne zdravstvene sigurnosti. Na temelju onoga što smo naučili od C-TAP-a, Health Technology Access Pool važan je korak prema ravnopravnijem pristupu širokom rasponu zdravstvenih proizvoda kroz dijeljenje intelektualnog vlasništva, znanja i znanstvenih inovacija.

HTAP će promicati pristup zdravstvenim proizvodima koji odgovaraju javnozdravstvenim prioritetima uključujući pripravnost na pandemiju i koji su relevantni tijekom i izvan zdravstvenih hitnih situacija. Ovaj će pristup povećati javnozdravstvenu vrijednost ulaganja u HTAP, kao i privlačnost licenciranih tehnologija za proizvođače primatelje ostvarivanjem većih tržišnih prilika i financijske održivosti. Najava o licenciranju tehnologije platforme za brzo dijagnostičko testiranje služi kao primjer takvog pristupa.

Kasnije u prvom tromjesečju 2024., SZO će objaviti dodatne pojedinosti o tome kako će HTAP funkcionirati i tehnologijama koje će ciljati.

Službeno pokretanje HTAP-a planirano je za drugo tromjesečje 2024. U međuvremenu, SZO će usvojiti gore opisana načela i pristup u procjeni prilika za osiguranje zdravstvenih tehnologija i proširenje regionalnih ili globalnih proizvodnih kapaciteta.