x
x

Prvi svjetski model predikcije miopije upotrebom metoda umjetne inteligencije

  10.11.2023.

Od 3. do 6. studenog 2023. g. u San Franciscu, SAD, održan je 127. po redu međunarodni kongres Američke akademije za oftalmologiju (AAO 2023) na kojem su prezentirane najnovije spoznaje iz područja dijagnostike, medikamentoznog liječenja i kirurgije u oftalmologiji. Kao najveći i najprestižniji kongres iz područja oftalmologije, bio je kao i uvijek, iznimno posjećen s preko 30 000 sudionika iz cijelog svijeta i preko 10 000 predavanja.

Prvi svjetski model predikcije miopije upotrebom metoda umjetne inteligencije

Od 2800 prijavljenih radova kategorije free paper iz cijelog svijeta, a nakon temeljitih recenzija, 66 radova izabrano je za usmeno predavanje, a najboljim je proglašeno predavanje naziva “Myopia Prediction for Children and Adolescents of Central and Southeast Europe Using Advanced Machine Learning Methods”, autora Ana Maria Varošanec, dr. med., prof. dr. sc. Zdenko Sonicki, dr. med, prof. dr. sc. Mirjana Bjeloš, dr. med., prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim. dr. med. i Leon Marković, dr. med., a koji je održala Ana Maria Varošanec, dr. med.

Rad je dio doktorske disertacije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doktorandice Ana Marije Varošanec„Obrasci dinamike razvoja miopije kod djece i adolescenata Srednje i Jugoistočne Europe“, mentora prof.dr.sc. Zdenka Sonickog, dr. med. i komentora prof. dr. sc. Mirjane Bjeloš, dr. med. Cilj doktorske disertacije je određivanje dinamike razvoja miopije kod djece i adolescenata Srednje i Jugoistočne Europe u višegodišnjem periodu praćenja od postavljanja dijagnoze.  Prezentirana studija je prvi svjetski model predikcije miopije za budućih 7 godina upotrebom metoda umjetne inteligencije, prva Europska studija predikcije miopije kod djece i adolescenata te prva hrvatska studija dinamike razvoja miopije.

Citirajući Odbor za nagrade AAO-a, prvi svjetski model predikcije miopije za budućih 7 godina nije važan samo zbog njegove relevantnosti za Europu, već i za cijelu svjetsku oftalmologiju zbog pionirskog pristupa rješavanju globalnog problema miopije upotrebom naprednih metoda strojnog učenja. Opsežnost ove studije, njezin značaj kao i jasnoća u prezentiranju ostavili su trajan dojam na Odbor za nagrade AAO-a.

Time je ponovno potvrđen položaj Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh” na međunarodnoj sceni kao lidera i edukatora u oftalmologiji, a sama nagrada dokaz izvrsnosti i predanosti specijalizantice i doktorandice Ana Marije Varošanec, dr. med. na čemu njoj i njezinom timu čestitamo!

PR tim Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”