x
x

EIT Health: Suradnja startup tvrtki i zdravstvenih organizacija

  11.10.2023.

Dana 3. listopada 2023. održan je drugi ovogodišnji Morning Health Talks na temu suradnje start-up tvrtki i pružatelja zdrastvene skrbi. Morning Health Talks je networking event koji okuplja ključne dionike iz zdravstvenog inovacijskog ekosistema na jednom mjestu kako bi prokomentirali aktualne teme u zdravstvu.

EIT Health: Suradnja startup tvrtki i zdravstvenih organizacija

Događaj provodi Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučiliša u Zagrebu u ulozi EIT Health Huba za Hrvatsku. Rad Huba te, mogućnosti koji EIT Health nudi hrvatskim poduzetnicima i inovatorima predstavila je dr. sc. Vesna Gabelica Marković. EIT Health nastoji povezati industriju i zdravstveni sektor kako bi razvili partnerske odnose, s osobitim fokusom na startup tvrtke i male poduzetnike. Svojim aktivnostima podupiru zdravstvene inovacije u svim fazama razvoja, kroz početnu fazu inkubacije za ideje u njihovom začetku, preko validacije već razvijenih ideja pa sve do izlaska inovativnih rješenja na tržište.

Gost predavač, Ion-Gheorghe Petrovai M.D., voditelj EIT Health Huba za Rumunjsku predstavio je rumunjski primjer suradnje startup tvrtki i pružatelja zdravstvenih usluga u inovacijskim projektima. Prikazao je primjere dobre prakse u Rumunjskoj u kojoj trenutno ima više od 70 startup tvrtki koje djeluju na području telemedicine, čime medicinske usluge postaju dostupnije pacijentima i njihovim obiteljima, ali i olakšavaju rad zdravstvenim radnicima. Pojasnio je da su startup tvrtke i bolnice samo mali dio komlpeksnog sustava i razjasnio kako funkcionira proces razvijanja i implementiranja inovacije u kompleksnom sustavu kao što je bolnica: od opservacije, identifikacije i razmijevanja problema, preko razvoja strategije unaprjeđenja pa sve do njene implementacije. Naglasio je važnost pronalaska pravih osoba za suradnju, razvijanja partnerskih odnosa s osobama koje već rade u sustavu i zainteresirane su za inovacije s jedne strane i tehnološkim kompanijama koji već imaju povijest suradnje s bolnicama s druge strane. Istaknuo je i važnost pilot projekata za implementaciju inovacija u takvim sustavima.

Prezentacija doktora Petrovaia u cjelosti je dostupna ovdje: https://www.slideshare.net/igpetrovai/mht-zagreb-croatia-oct-2023-startups-as-drivers-of-innovation-in-hospitalspdf

U drugom dijelu događaja održana je panel rasprava koju je vodila dr. sc. Vlatka Petrović voditeljica Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i koordinatorica EIT Health Huba za Hrvatsku. U panelu su sudjelovali Nikola Komes direktor tvrtke InsiderCX,  dr. sc. Goran Krakar, M.D., specijalist neuropedijatar iz Poliklinike Sabol i Tomislav Strgar, voditelj odjela za umjetnu inteligenciju i projektni menadžer TIS grupe.

Dr. sc. Krakar i Tomislav Strgar predstavili su sustav za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja kod dojenčadi SENDD, zajednički projekt Poliklinike Sabol i TIS grupe na kojem  rade već više od tri godine. 

Nikola Komes vlasnik je firme InsiderCx koja se bavi sustavom za upravljanje kvalitetom u zdravstvenim ustanovama. Njihov proizvod pomaže zdravstvenim ustanovama dići njihovu uslugu na višu razinu tako da kroz virtualni sustav olakšaju pacijentima davanje povratnih informacija o kvaliteti primljene usluge.

Sva su tri panelista istaknula da ih je u njihove projekte privukla nematerijalna vrijednost projekta, humana komponenta koja se očituje kroz pozitivan utjecaj na kvalitetu života koje njihovi projekti imaju na krajnje korisnike zdravstvenog sustava – pacijente. Naglasili su da je važno naći partnera spremnog da uloži rad, vrijeme i novčane resurse u razvoj, te takoreći preuzme rizik koji ide s implementacijom novih i inovativnih rješenja u već postojeće zdravstvene sustave. Istaknuli su i složenost i zahtjevnost dolaženja do podataka specifičnu za medicinsko područje, zbog zakonskih regulativa koje su tu da štite pacijente, no dodatno otežavaju implementaciju novih solucija.