x
x

Silazni trend lista čekanja na dijagnostičke preglede

  23.01.2024.

Primjerice, na MR dijagnostičke preglede za nehitne pacijente prosječno se čeka 86 dana, od čega se prosječno najduže čeka na MR sijalografiju 171 dan, a za ostale MR postupke - MR medijastinuma 161 dan, MR vrata 118 dana, MR mozga s TOF angiografijom 110 dana, MR srca 100 dana i MR lumbosakralne kralježnice 92 dana.

Silazni trend lista čekanja na dijagnostičke preglede

Na prvi termin za CT dijagnostičke preglede se prosječno čeka 54 dana, od čega se najduže čeka na CT mijelografiju 91 dan, a za ostale CT postupke - CT koronarografiju 79 dana, CT abdomena i zdjelice 63 dana, CT cervikalne kralježnice 49 dana.
 
Vezano za ostale dijagnostičke pretrage, za UZV dojke prosječni dan čekanja za prvi termin je 132 dana, UZV abdomena 131 dan, UZV srca 126 dana, UZV color doppler arterija i vena 93 dana, UZV prostate 84 dana, UZV color doppler karotida 58 dana, mamografiju 45 dana te na gastroskopiju također 45 dana.
 
Transparentnost puta do dijagnostičkog pregleda vidljiva je kod liječnika primarne zdravstvene zaštite korištenjem aplikacije za e-Naručivanje gdje se liječniku prikazuje ažuran termin u realnom vremenu koji je rezerviran za vrijeme procesa naručivanja. Ako liječnik prihvati ponuđeni termin i naruči pacijenta, rezervacija se pretvara u narudžbu i ostaje zabilježena na sustavu, a ako liječnik odustane od rezervacije, ista se nakon dvije minute oslobađa za sljedeću rezervaciju.
 
Značajan iskorak učinile  su i zdravstvene ustanove u organizaciji bolničkih radilišta uvođenjem novih modela rada, poput dvosmjenskog, poslijepodnevnog, dodjeljivanja termina vikendom i ostalim organizacijskim konceptima kako bi ostvarili maksimalnu iskoristivost postojećih kapaciteta i zadovoljili zdravstvene potrebe lokalnog stanovništva.