x
x

Prehrana bogata mastima utječe na mikrobiotu

  28.12.2017.

Prehrana bogata mastima može promijeniti sastav gljivica u probavnom sustavu i posljedično povećati rizik od pretilosti, zaključak je nedavnog istraživanja objavljenog u časopisu mSphere.

Prehrana bogata mastima utječe na mikrobiotu

Već je u prethodnim istraživanjima pokazano kako  crijevni mikrobi igraju važnu ulogu u razvoju pretilosti, međutim istraživanja su većinom bila usmjerena na promatranje  bakterija, dok se učinak gljivica nenamjerno ignorirao. Dodatno, gljivicama u crijevima je pripisana uloga u razvoju upala,  no i važnost pri održavanju zdravlja ukupne mikrobiote.

U aktualnom istraživanju miševi su hranjeni standardnom prehranom ili pak prehranom bogatom mastima. Istraživanje je promatralo razvoj i odnos 19 bakterijskih i 6 gljivičnih vrsta.

Rezultati su pokazali da je kod miševa hranjenih prehranom bogatom mastima došlo do gotovo podjednakog smanjenja bakterijskih i gljivičnih vrsta. Štoviše, kod takvih miševa zabilježen je i poremećaj odnosa bakterijskih i gljivičnih vrsta, što pak nije bio slučaj kod miševa na standardnoj prehrani.

Zaključno, znanstvenici smatraju da promjena sastava gljivica u probavnom sustavu može utjecati na mikrobiotu čije promjene, pak,  mogu dovesti do povećanog rizika od pretilosti. 

Izvor: Vitamini.hr