x
x

Planiranje radnog vremena roditelja može utjecati na kvalitetu prehrane djece

  28.08.2014.

Adolescenti čiji roditelji vrijeme doručka i večere provode kod kuće, uglavnom imaju poželjnije prehrambeno ponašanje, te u nekim slučajevima i veću razinu tjelesne aktivnosti. A čini se da je za ovaj pozitivan utjecaj bitnije razdoblje u danu tijekom kojeg su roditelji kod kuće, nego ukupan broj sati, zapaženo je u istraživanju predstavljenom na godišnjem skupu društva American Sociological Association.

Planiranje radnog vremena roditelja može utjecati na kvalitetu prehrane djece
Zajedničko provođenje vremena roditelja i njihove djece poslije škole može povećati vjerojatnost redovite konzumacije večere. A što se samo očeva tiče, njihova dostupnost značajno je utjecala na stupanj tjelesne aktivnosti djece. Prisutnost očeva u kući utjecala je i na povećanje vjerojatnosti da će djeca jesti voće.

Istraživači su proučavali podatke 16 991 adolescenta prikupljene u američkom longitudinalnom istraživanju National Longitudinal Study of Adolescent Health.

Istraživački tim je primijetio da redovito objedovanje kod kuće adolescentima pomaže izbjeći probleme s tjelesnom masom. Za adolescente čije su majke bile kod kuće prije njihovog odlaska u školu, bila je veća vjerojatnost da će doručkovati, a posljedično tome i imati poželjnije prehrambeno ponašanje tijekom ostatka dana. Naglasili su i da je za djecu, posebice kćeri, veća vjerojatnost da će preskočiti doručak ukoliko ni sami roditelji nemaju naviku doručkovati.

Također, zapazili su da zajedničko provođenje vremena roditelja i njihove djece poslije škole može povećati vjerojatnost redovite konzumacije večere. A što se samo očeva tiče, njihova dostupnost značajno je utjecala na stupanj tjelesne aktivnosti djece. Zanimljivo, prisutnost očeva u kući utjecala je i na povećanje vjerojatnosti da će djeca jesti voće.

Autori su zaključili kako roditelji u današnje vrijeme ipak provode više vremena sa svojom djecom nego prije nekoliko desetljeća. Prioriteti roditelja su se promijenili – sada radije provode slobodno vrijeme družeći se s djecom nego obavljajući kućanske poslove. A ovakve promjene u planiranju slobodnog vremena, smatraju autori, vjerojatno su utjecale na prehrambene navike djece. 

VEZANI SADRŽAJ > <