x
x

Mikrobiota kože

  30.10.2019.

Mikrobiota kože je bogat i raznolik skup bakterija, gljiva i virusa koji pružaju zaštitu od invazije patogenih mikroorganizama, potiču imunološki odgovor i barijernu funkciju kože te proizvodnju antimikrobnih čimbenika.

Mikrobiota kože

Mikroorganizmi koji nastanjuju kožu vrlo su raznoliki, variraju između pojedinaca i između različitih mjesta na ljudskom tijelu. Nasljedna predispozicija domaćina i okolišni čimbenici utječu na raznolikost mikrobiote kože, ali još uvijek nije u potpunosti jasno na koji način.

Neravnoteža i poremećaj mikrobiote kože može dovesti do bolesti poput atopijskog dermatitisa, akni, rozaceje, psorijaze, seboroičnog dermatitisa i slično. Na primjer, analize biofilma na površini kože u fazi pogoršanja atopijskog dermatitisa pokazuju porast razine Staphylococcus aureus, dok se razina istog u remisiji bolesti snizuje.

Novija istraživanja mikrobiote kože u akni sve veći značaj u patogenezi bolesti daju utjecaju Cutibacterium acnes. Također, neravnoteža mikrobiote vlasišta, tj. dominacija Malassezia spp. dovodi do bolesti.

U liječenju bolesti kože važno je djelovati na snižavanje dominacije mikroorganizama koji utječu na nastanak bolesti, ali isto tako jačati i obnavljati raznolikost flore kože. Zadnjih se godina u dermatologiji u liječenju bolesti sve veći značaj pridaje ravnoteži mikrobiote kože i drugih organa i organskih sustava, poput ravnoteže mikrobiote kože i crijeva.

Prim. dr. sc. Nives Pustišek, specijalist dermatolog i venerolog, supspecijalist dječje dermatologije
KLINIKA ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB, KLINIKA ZA PEDIJATRIJU, ZAGREB