x
x

Stručnjaci razvijaju personalizirani model prehrane

  15.07.2022.

U tijeku je istraživački projekt u kojem će znanstvenici razviti nove računske metode za analizu i integraciju različitih vrsta podataka dostupnih iz postojeće skupine mlađih odraslih osoba, uključujući kontinuirana mjerenja razine glukoze, slike obroka, podatke o metabolomu, uzorke crijevne mikrobiote i još mnogo toga.

Stručnjaci razvijaju personalizirani model prehrane

Stručnjaci se nadaju kako će novi model personalizirane prehrane jednog dana omogućiti ublažavanje simptoma upalnih bolesti.

Istraživači koriste podatke ispitanika iz prospektivnih studija o astmi u djetinjstvu provedenih u Danskoj. Iako je projekt usredotočen na astmu, očekuju kako bi se model mogao primijeniti na druga upalna stanja kao što su multipla skleroza, reumatoidni artritis, alergije i ekcemi. Naime, ističu kako bi korisnici trebali samo navesti dob, tjelesnu visinu, tjelesnu masu, spol, kao i neke genetske informacije dobivene iz uzorka kose ili stolice, te bi potom bilo moguće stvoriti model personalizirane prehrane.

Stručnjaci u ovoj studiji promatraju način na koji tijelo probavlja hranu koristeći dvije različite metode. Prva metoda uključuje standardiziranu studiju u kojoj je primijenjena metabolomika. Metabolički parametri izmjereni su u laboratoriju, a ispitanici moraju izbjegavati bilo kakvu tjelesnu aktivnost koja bi mogla doprinijeti brzini metabolizma. Ispitanici konzumiraju napitak koji sadrži visok udio masti i šećera te čini polovicu uobičajenog dnevnog kalorijskog unosa ispitanika. Potom se prikupljaju uzorci krvi i urina kako bi se uočilo na koji način organizam probavlja hranu.

Druga je metoda promatračka studija u kojoj ispitanici biraju što žele jesti, dok istraživači prate prehrambene navike putem kontinuiranog mjerenja razine glukoze u krvi i fotografija obroka koje su prikupili od ispitanika.

Skupove podataka koje će znanstvenici prikupiti ovim dvjema metodama uspoređivat će s drugim informacijama o ispitanicima kao što su genetika, metagenetika, životne navike i bolesti kako bi razumjeli uzroke zabilježenih razlika u probavi ispitanika. Ukoliko se ovo istraživanje pokaže učinkovitim, znanstvenici se nadaju kako će moći razviti model personalizirane prehrane temeljen na individualnim preporukama.

Izvor: FOODTOP

Izvor: www.vitamini.hr