x
x

Oralne HPV infekcije učestalije kod muškaraca nego kod žena

  Matija Stipaničev, cand. med.

  07.11.2017.

Iako se obično povezuje s vaginalnim novotvorevinama, HPV nije bezopasan ni za muškarce. Nova studija objavljena u časopisu „Annals of Internal Medicine“ pokazuje da bi razlog učestalijoj pojavi orofaringealnog planocelularnog karcinoma kod muškaraca mogao biti upravo humani papiloma virus.

Oralne HPV infekcije učestalije kod muškaraca nego kod žena

Ispitivanje u koje uključeno 9000 odraslih osoba oba spola pokazalo je da su oralne infekcije HPV-om četiri puta češće kod muškaraca nego kod žena, a učestalost visokorizičnog tipa HPV-16 je čak šest puta češća kod muškaraca. Izrazito je povećana kod ispitanika koji su imali istospolne partnere i proporcionalna je broju istospolnih partnera pa je petina muškaraca koji su imali dva ili više istospolna partnera zaražena visokorizičnim HPV-om. Infekcije su najčešće kod muškaraca oko 50. godine života. Oralna HPV infekcija je bila češća kod ispitanika s genitalnim HPV infekcijama.

U radu je istaknuto da veći rizik od oralne HPV infekcije imaju osobe koje puše više od kutije cigareta na dan, konzumenti marihuane i osobe s više od 16 seksualnih partnera.

Razlog povećane oralne infekcije kod muškaraca za sada ostaje nepoznanica, posebice ako se u obzir uzme činjenica da je učestalost genitalnih infekcija slična kod oba spola.

VEZANI SADRŽAJ > <