x
x

Mogućnosti kolposkopije u ranoj dijagnozi, liječenju i praćenju HPV infekcija

  07.06.2011.

Osim elemenata dijagnostike i liječenja, važno je istaknuti i praćenje, dakle najpoštedniji pristup značajan za veliku populaciju mladih žena i djevojaka, pri kojem zahvaljujući HPV testiranju, citologiji i kolposkopiji te pouzdanosti pacijentica za kontrolu možemo stjecati uvid u stacionarno stanje i lokalizaciju promjene i tako u zajedničkoj suradnji s mladom populacijom uspjeti prebroditi ono značajno razdoblje između početne dijagnoze i ulaska u reprodukcijske krugove.

Mogućnosti kolposkopije u ranoj dijagnozi, liječenju i praćenju HPV infekcija

Radi se o važnosti očuvanja vrata maternice kao budućeg zapornog mehanizma u trudnoći, o očuvanju površine rodnice da ne bi kondilomatozom bila kompromitirana funkcija mekanog porođajnog kanala, posljedično i o prevenciji kondilomatoze stidnice.

Kazuistika: Na seriji kolpofotograma iz vlastite arhive autor je ukazao na širok spektar ispoljavanja HPV infekcije koja na pojedinoj lokaciji (cerviks, vagina, vulva) daje vrlo šarolike slike.

Prednost kolposkopije je u tome što je to neinvazivna metoda.
Odličnim osvjetljenjem i optikom, te poštivanjem stupnjeva pregleda moguće je leziju otkriti, klasificirati i terapijski djelovati, odnosno ako se radi o 'minor change' tada samo pratiti. Pomoć u klasifikacije je postojeća Barcelonska klasifikacija iz 2002. godine, a autor očekuje dosta i od nove koja će biti usvojena u Rio de Janeiru u srpnju ove godine (uključivanje Keratoze u abnormalni nalaz, uključivanje VAIN i VIN u klasifikacijsku križaljku).

Goran Grubišić
Hrvatsko društvo za kolposkopiju i bolesti vrata maternice
Centar za kolposkopiju Poliklinike za ginekologiju, porodništvo, bolesti dojke i internu medicinu „Eljuga"

Predavanje održano na 3. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama, Opatija, svibanj 2011. godine.