x
x

Bakterijska vaginoza povezana s dugotrajnim HPV infekcijama

  21.02.2023.

Četiri od pet žena bit će zaražene jednim ili više sojeva humanog papiloma virusa (HPV) tijekom svog života. Kod većine ovih žena HPV će se ukloniti iz tijela, ali 5% njih će razviti prekanceroze na grliću maternice. Uloga vaginalne flore u perzistentnom HPV-u stavljena je u fokus studija provedenih u posljednjih nekoliko godina.

Bakterijska vaginoza povezana s dugotrajnim HPV infekcijama

Zdrava vaginalna flora neophodna za smanjenje rizika od spolno prenosivih infekcija (SPI), sastoji se od milijuna mikroorganizama, uglavnom laktobacila, kao i drugih bakterija (Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, prevotella, streptokok, gonokok), HPV-a i gljivica.

Laktobacili proizvode mliječnu kiselinu koja smanjuje pH vagine, kao i vodikov peroksid koji je toksičan za ostale bakterije.

Različiti čimbenici, poput alkohola, prehrane bogate višestruko nezasićenim masnim kiselinama i šećerom, a posebice pušenja, mogu dovesti do poremećaja ravnoteže bakterija u vaginalnoj flori i tako rezultirati vaginozom. Ono što se u tim slučajevima događa je abnormalno razmnožavanje različitih vrsta anaerobnih bakterija koje su inače prisutne u mnogo manjem broju. Postoji relativno smanjenje laktobacila, što rezultira povećanim pH vagine, većim rizikom od zaraze SPI i smanjenom zaštitom od HPV infekcije. Žene koje puše vjerojatno imaju stalne HPV infekcije zbog neravnoteže u vaginalnoj flori.

Kada laktobacila ima manje nego što bi trebalo biti, te bakterije više ne mogu štititi sluznicu rodnice, koju druge bakterije ometaju. HPV tada ima pristup bazalnim stanicama. Pacijentice s perzistentnom vaginozom vjerojatno imaju i perzistentni HPV.

Što je s probioticima? Mogu li istodobno liječiti disbiozu i HPV infekciju? Probiotici jako dobro djeluju na vaginozu, pod uvjetom da se koriste dulje vrijeme. Prepostavlja se da probiotici smanjuju HPV infekcije i lezije niskog stupnja iako niti jedna randomizirana studija ne podržava ovu tvrdnju. Trenutačno nema podataka o učinkovitosti probiotika na lezije visokog stupnja. Liječenje asimptomatskih slučajeva vaginoza smanjuje rizik od trajne HPV infekcije.

Izvor: Medscape