x
x

Novo istraživanje rasvjetljava mehanizme razvoja malignosti uzrokovane HPV-om

  14.05.2023.

Istražujući dva tipa humanog papilomavirusa (HPV), molekularni biolozi s Instituta Ruđer Bošković (IRB) po prvi puta su dokazali da jedan visokorizični alfa onkoprotein koji se nalazi u ovom virusu može utjecati na ubrzano umnožavanje stanica i njihovo kretanje, što je neophodno za razvoj karcinoma uzrokovanog HPV-om. Rezultati su objavljeni u uglednom časopisu Journal of Medical Virology.

Novo istraživanje rasvjetljava mehanizme razvoja malignosti uzrokovane HPV-om

Skupina alfa tipova HPV-a povezana je s mnogim različitim vrstama karcinoma, uključujući rak vrata maternice, dok su beta virusi uglavnom povezani s rakom kože. Oba tipa virusa imaju protein zvan E6 koji im 'pomaže' izazvati rak.

Onkoprotein E6 je tip proteina koji se nalazi u DNA virusima, koji su povezani s nastankom raznih karcinomima, a jedan od njih je i HPV. Kada taj virus uđe u ljudsko tijelo, onkoprotein E6 može djelovati na stanice tijela i uzrokovati promjene u njihovom ponašanju. Konkretno, onkoprotein E6 najčešće djeluje na stanične proteine i tumor supresore tako što ih uništava i modificira njihovu normalnu funkciju, što onda dovodi do nekontroliranog umnažanja stanica, njihove imortalizaicje te, u konačnosti, nastanka karcinoma. Osim toga, onkoprotein E6 može inhibirati neke druge procese u stanicama koje se obično koriste za kontrolu rasta i diobe stanica, što također može dovesti do razvoja karcinoma.

''U ovom radu opisali smo novi mehanizam koji virusni visokorizični onkoprotein E6 HPV-a koristi da bi stimulirao staničnu proliferaciju te kako ove promjene u stanici utječu na razvoj malignosti uzrokovane HPV-om. Povrh toga, opisali smo nove funkcije samog onkoproteina E6, koji je zajedno sa onkoproteinom E7 odgovoran za razvoj malignosti uzrokovane HPV-om. Također on ima i dominantnu ulogu u kasnim fazama bolesti te se do sada pokazao kao jedna od glavnih potencijalnih meta za terapeutsko djelovanje,'' objasnile su prve autorice na radu dr. sc. Josipa Skelin Ilić, poslijedoktorandica u Laboratoriju za molekularnu virologiju i bakteriologiju te doktorandica Anamaria Đukić.

Rezultati istraživanja bacaju novo svjetlo na mehanizme HPV-om uzrokovane onkogeneze te razvoja malignosti općenito, čije je razumijevanje vrlo bitno u razvoju ciljanih terapija protiv malignosti uzrokovanih HPV-om. 

Ove spoznaje će doprinijeti cjelokupnom boljem razumijevanju ovog onkoproteina i potencijalno otvoriti nove puteve za terapeutsko djelovanje.

Naime, trenutna cjepiva su odlična, ali su isključivo profilaktična i nisu efektivna kod eliminacije karcinoma. Osim klasičnih metoda i terapija kod HPV-om uzrokovane onkogeneze trenutno ne postoje druge metode liječenja. Neke spoznaje iz ovog rada mogu se koristiti i za ispitivanje potencijalno novih biomarkera koji bi predvidjeli razvoj bolesti na netipičnim mjestima koje inficira HPV, primjerice područje glave i vrata.