x
x

Što učiniti nakon dijagnoze spolno prenosive bolesti?

  16.12.2022.

#VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja promovira važnost očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja i prevenciju bolesti, usvajanje, primjenu i prenošenje znanja putem brojnih alata koji su pažljivo razvijeni u svrhu zaštite zdravlja, u sinergiji institucionalnog zdravstvenog sustav i društvene zajednice.

Što učiniti nakon dijagnoze spolno prenosive bolesti?

Kampanjom "Volim zdravlje" se kontinuirano ostvaruje značajna interakcija s mladima i građanima koji traže informaciju i pomoć, dolaze na savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije. Dio interaktivne kampanje bio je i nagradno-edukativni kviz znanja „Volim zdravlje“, kojem je pristupilo preko 400 sudionika. Rezultati ukazuju na ključne teme o kojima je potrebno više educirati. Jedna od njih je utjecaj spolno prenosivih bolesti na zdravlje.

Upravljanje vlastitim tjelesnim i mentalnim zdravljem izrazito je važno nakon što se sazna dijagnoza spolno prenosive bolesti (SPB). SPB nose dozu stigme i srama zbog čega se ljudi često osjećaju loše.

Većina SPB nema simptome ili su oni blagi, što povećava šansu da osoba dijagnozu ne otkrije na vrijeme, pa se povećava rizik nastanka komplikacija i nehotičnog širenja na druge ljude. Brojke na globalnoj razini govore da prema procjenama SZO iz 2022. godine svakoga dana nastane jedan milijun spolno prenosivih bolesti diljem svijeta. Većina je bez simptoma. Procjenjuje se da u svijetu ima 374 milijuna novih infekcija godišnje jednim od klasičnih uzročnika spolno prenosivih infekcija - klamidijske infekcije, gonoreje, sifilisa i trihomonijaze. Više od 500 milijuna osoba u dobi 15 do 49 godina zaraženo je genitalnim herpesom, a infekcija humanim papiloma virusom (HPV) povezana je s više od 311 000 smrti od raka vrata maternice svake godine. Posljednjih godina u Americi i mnogim zemljama Europe bilježi se povećan broj oboljelih od sifilisa, gonoreje i klamidijske infekcije. I u Hrvatskoj su SPB jedan od javnozdravstvenih prioriteta, ali i izazova u praćenju i prevenciji. Iako je prema službenim podacima prijava zaraznih bolesti u Hrvatskoj epidemiološko stanje spolno prenosivih razmjerno povoljno, u praksi se posljednjih godina primjećuje blaži porast oboljelih od sifilisa, znatan broj oboljelih od gonoreje, te učestala pojavnost infekcija Humanim papiloma virusom (HPV).

Informirajte svoje partnere time se pokazauje odgovornost i brigu za zdravlje i drugih osoba. Ključ uspješnog razgovora o spolnom zdravlju je otvorena i iskrena komunikacija s partnerom.

Briga o mentalnom zdravlju jednako je važna kao i suzbijanje infekcije. To je pogotovo važno ako je dijagnoza SPB neka kronična ili doživotna infekcija poput infekcije HIV-om.

Gotovo sve spolno prenosive bolesti mogu se uspješno liječiti. Ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, SPB mogu uzrokovati poteškoće zanošenja ili neplodnost kod muškaraca i žena, izvanmaternične trudnoće i spontane pobačaje kod žena, te izazvati različite komplikacije, a mogu utjecati i na zdravlje potomstva. Također, kod žena mogu uzrokovati zdjeličnu upalnu bolest, potencijalno životno ugrožavajuće stanje koje i kad se liječi, često završava problemima s plodnošću ili sterilitetom (neplodnosti). Trudnice su pod velikim rizikom ako imaju neku od spolnom prenosivih bolesti, jer one u trudnoći mogu uzrokovati infekciju plodovnih ovoja, prijevremeno pucanje vodenjaka i prijevremeni porod. Osim toga, neke se bolesti mogu tijekom vaginalnog poroda prenijeti s majke na dijete i na taj način ozbiljno ugroziti zdravlje novorođenčeta.

Dok se bakterijske spolno prenosive bolesti uspješno liječe  i mogu izliječiti antibioticima (primjerice sifilis, gonoreja, klamidijska infekcija,…), za virusne spolno prenosive bolesti poput genitalnog herpesa, infekcije HPV-om, hepatitisa B, infekcije HIV-om) nema djelotvornog lijeka za potpuno izlječenje. Za hepatitis B i HPV infekciju postoje učinkovita cijepiva. Za infekciju HIV-om postoje antiretrovirusni lijekovi kojima se oboljela osoba uspješno liječi. 

Izvor: