x
x

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, 18. 1.

  05.01.2020.

Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju, s ciljem borbe protiv raka vrata maternice, obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Ove se godine obilježava 13. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice diljem Hrvatske.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, 18. 1.

U današnje doba se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti, a ukoliko se razvije rak, liječenje je lakše i uspješnije što se on ranije otkrije.  Rak vrata maternice je zloćudna bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu, a koja se javlja kada dođe do promjena na stanicama vrata maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Navedene promjene povezane su s infekcijom humanim papilomavirusom (HPV). HPV se prenosi spolnim putem i to ne samo penetracijom, već i kontaktom „kožu od kožu“ u području spolovila. Većina spolno aktivnih osoba će se tijekom svog života zaraziti HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju našeg imunološkog sustava. Samo kod malog broja žena infekcija HPV-om će perzistirati duže vremena i doći će do razvoja raka vrata maternice. Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadiji raka vrata maternice najčešće ne pokazuju simptome, dok uznapredovale stadije raka prate nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju ginekološkog pregleda-PAPA testa, kolposkopije i biopsije.

Upravo je i cilj ove javnozdravstvene akcije podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice. Stoga je iznimno važno što kvalitetnije i više informirati žene svih dobnih skupina o mogućnostima prevencije raka vrata maternice.

Pozivamo sve građane da se pridruže u obilježavanju i simboličnom kupnjom mimoza podrže borbu protiv raka vrata maternice.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr