x
x

Uvođenje novih besplatnih usluga za mlade u Centru za zdravlje mladih

  08.09.2022.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, u Centru za zdravlje mladih, najavljen je nastavak aktivnosti organiziranog cijepljenja za mlade protiv HPV infekcije i besplatnih ginekoloških pregleda, te se najavilo uvođenje novih besplatnih usluga - testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju.

Uvođenje novih besplatnih usluga za mlade u Centru za zdravlje mladih

Cijepljenje protiv HPV-a 2015. godine uvedeno je u cijeloj Hrvatskoj za sve učenike osmih razreda kao besplatno i neobavezno. Iako je u Zagrebu procijepljenost protiv HPV-a podignuta na 40%, to još nije dovoljno jer bi prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji procijepljenost trebala biti 90%. 

Nakon ljetne stanke, organizirano cijepljenje za mlade protiv HPV infekcije dostupno je u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ulica 62a ponedjeljkom u vremenu od 15.30 do 18.30 sati dok su besplatni ginekološki pregledi dostupni 2 x tjedno, ponedjeljkom i srijedom u vremenu od 15.00 do 20.00 sati. Za obje usluge potrebno je prijaviti se putem aplikacije Terminko.

Upravo je uvođenje ovih aktivnosti jako dobar iskorak u dostupnosti preventivne zdravstvene zaštite mladima, što potvrđuje i njihov odaziv. Od travnja do lipnja ove godine u Gradu Zagrebu cijepilo se 295 adolescenata, od toga 255 djevojaka i 40 mladića te je u istom periodu u Centru za zdravlje mladih bilo ostvareno 209 ginekoloških pregleda i konzultacija.