x
x

U Hrvatskoj do sada najviše cijepljenih protiv HPV-a

  09.09.2023.

U sklopu javnozdravstvene kampanje „Budi mRAK roditelj“ predstavljeni su posljednji podaci procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj. Javnozdravstvena kampanja „Budi mRAK roditelj“ usmjerena je na prevenciju i edukaciju mladih, ali i njihovih roditelja kada je riječ o zaštiti od HPV-a.

U Hrvatskoj do sada najviše cijepljenih protiv HPV-a

U prošloj školskoj godini, 51% djevojaka i 34% mladića u dobi od 15 godina su primili najmanje jednu dozu cjepiva protiv HPV-a. To je porast od gotovo 6% u odnosu na prethodnu školsku godinu. Velik porast i velik napredak! Stručnjaci očekuju da će odaziv biti i veći, s obzirom da je cijepljenje krenulo od 5. razreda.

Najbolji odaziv je na sjeveru Hrvatske, u Krapinsko- zagorskoj i Varaždinskoj županiji. Najmanji odaziv je na jugu Hrvatske. Prema posljednjim podacima, u Zagrebu je cijepljeno 58,4% djevojčica i 37,8 dječaka, što je bolji rezultat od ukupnog prosjeka procijepljenosti u Hrvatskoj. Grad Zagreb prvi je uveo besplatno cjepivo za djevojčice i dječake.

Budi mRAK roditelj kontinuirano provodi radionice za učenike diljem Hrvatske, kako bi njih, ali i njihove roditelje educirali o važnosti cijepljenja protiv HPV-a, koji je uzročnik čak 6 vrsta raka.

Posljednja studija iz Švedske je pokazala da upravo ovo cjepivo može spriječiti rak. Naime, objavljeni su rezultati praćenja 1,5 milijuna djevojčica u Švedskoj tijekom 15 godina, s odličnim rezultatima. Dokazano je da su djevojčice cijepljene u ranijoj dobi, od 10. do 17. godine zaštićene od raka gotovo u 90% slučajeva, za razliku od necijepljenih.