x
x

Kako povećati razine vitamina D kod djece?

  25.02.2016.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Nutrition, finski znanstvenici odlučili su ispitati koji čimbenici najviše doprinose statusu vitamina D kod osnovnoškolske djece.

Kako povećati razine vitamina D kod djece?
Istraživači su naveli kako bi djecu trebalo poticati na tjelesnu aktivnost, pogotovo na otvorenom.

Analize uzoraka krvi 512 djece dobi 6-8 godina pokazale su da je čak 20 % ispitanika imalo razine niže od 50 nmol/L, koliko se smatra da je donja granica normalnog statusa. Nadalje, procijenjeno je da ih je čak 80 % unosilo manje od preporučenih 10 μg vitamina D na dan, a 40 % nije uzimalo nikakve dodatke prehrani s ovim vitaminom. 

Najviše razine vitamina D primijećene su kod djece koja su dnevno unosila barem tri čaše obogaćenog mlijeka na dan, a s boljim statusom proučavanog vitamina također je bilo povezano i uzimanje dodataka prehrani. 

Očekivano, veća izloženost sunčevom svjetlu pokazala je povoljan učinak, a u usporedbi s djecom koja su svakodnevno vježbala manje od 1,5 sat, više od 2 sata tjelovježbe dnevno bilo je povezano s boljim razinama vitamina D u krvi. 

S obzirom na rezultate, autori su naglasili kako je kod djece na području Finske potrebno obratiti dodatnu pažnju na dovoljan unos vitamina D hranom i dodacima prehrani, pogotovo kod onih koji ne konzumiraju dovoljne količine obogaćenog mlijeka. Naveli su i kako bi djecu trebalo poticati na tjelesnu aktivnost, pogotovo na otvorenom. 

VEZANI SADRŽAJ > <