x
x

Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti

  12.09.2017.

​U prostorima Ministarstva zdravstva je u ponedjeljak održano svečano predstavljanje službenog početka rada Nacionalnog registra ranog otkrivanja slabovidnosti.

Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti

Predstavljanje je održano dan uoči ovogodišnjeg Nacionalnog dana ambliopije koji je proglašen od strane Hrvatskog sabora na sjednici 20. lipnja 2016., kao prvi takav u svijetu. 

Prepoznajući prevenciju kao temelj dobre zdravstvene zaštite, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh je od rujna 2011. do lipnja 2014. godine u vrtićima Grada Zagreba provodila najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba".

Cilj ovog projekta bio je ukazati na problem ambliopije u Gradu Zagrebu te predložiti probir na ambliopiju kao sastavni dio mjera zdravstvene zaštite.

Ravnatelj KB Sveti Duh prof. dr. sc. Bušić istaknuo je kako rezultati ovog probira pokazuju da je prevalencija ambliopije 8,1%, ali i kako je njena izlječivost do sedme godine života čak 90% te je pred svim sudionicima projekta zadatak jasan: osigurati pravovremeni pristup liječenju.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, te time svrstalo Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već i cjelokupne populacije. 

Ubrzo nakon prvih rezultata projekta, rodila se ideja, a zatim i inicijativa o obilježavanju nacionalnog dana ambliopije, a vrhunac aktivnosti bila je uspostava Nacionalnog registra ranog otkrivanja slabovidnosti.

Započevši s probnim radom 1. lipnja 2017. godine, postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu.

Izvor: Ministarstvo zdravstva