x
x

Inhibitori protonske pumpe i povećanje rizika od frakture kod djece

  Nikolina Kvesić, cand. mag. pharm

  26.03.2020.

Upotreba inhibitora protonske pumpe (PPI) kod djece povezana je s malim, ali značajnim rizikom za bilo koji prijelom, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics.

Inhibitori protonske pumpe i povećanje rizika od frakture kod djece

Yun-Han Wang, s Karolinskog instituta u Stockholmu, i njegove kolege koristili su podatke iz nacionalnog registra za procjenu povezanosti između upotrebe PPI-a i rizika od frakture kod djece. Istraživanje je obuhvatilo 115.933 djece koja su započela upotrebu PPI-a (od srpanja 2006. do prosinca 2016.) i 115.933 djece jednake dobi koja nisu koristila PPI.

Istraživači su otkrili da je tijekom 2,2 godine praćenja, 5 354 slučaja bilo kojeg prijeloma došlo kod djece koja su uzimala PPI u odnosu na 4 568 slučaja kod djece koja nisu. Povećan rizik od frakture tijekom uzimanja PPI-a zabilježen je za gornji ud, donji ud te druge frakture. Međutim, nije postojala povezanost između upotrebe PPI-a i frakture glave ili frakture kralježnice. Rizik od frakture povećao se kumulativnim učinkom PPI-a.

Ovi podaci pokazuju da je upotreba PPI-a povezana s povećanim rizikom od frakture kod djece; rezultati istraživanja upućuju na sigurnosna razmatranja u slučaju propisivanja ovih lijekova pedijatrijskim pacijentima.

Izvor: JAMA