x
x

Roditelji trebaju koristiti manje bočice kod prehrane dojenčadi

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  23.06.2016.

Velike dječje bočice povezane su s povećanim porastom na težini u prvih 6 mjeseci života, prema istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics.

Roditelji trebaju koristiti manje bočice kod prehrane dojenčadi

Rizik od pretilosti u djece mogao bi biti povezan s načinom hranjenja u ranoj životnoj dobi. Roditelji koriste bočice različitih veličina, a prijašnja istraživanja upućuju da bi veće bočice mogle biti povezane s većim unosom dječje formule. Kako bi ispitali povezanost veličine bočice i dobitka na težini, američki autori proveli su analizu podataka za 386 djece, pri čemu je veličina bočice zabilježena pri posjeti pedijatru s 2 mjeseca starosti, a duljina i tjelesna masa pri posjeti s 2 i 6 mjeseci starosti.

45% djece je pri posjeti s 2 mjeseca starosti bilo hranjeno isključivo dječjim formulama, a u 44% slučajeva radilo se o velikoj bočici (>180 ml). Djeca koju su roditelji hranili velikim bočicama imala su za 0,21 kg veći porast na težini između dvaju posjeta pedijatru. U usporedbi s djecom hranjenom uobičajenim bočicama (<180 ml), također je zabilježen veći porast težine obzirom na dob i duljinu djeteta.

Zaključno, velike bočice predstavljaju neovisan čimbenik koji pridonosi većem dobivanju na težini unutar prvih 6 mjeseci od rođenja. Autori ističu da, iako je rast u dojenačkoj dobi kompleksan, kod djece hranjene isključivo dječjim formulama odabirom manje bočice moguće je smanjiti ubrzan porast tjelesne mase i potencijalni rizik od pretilosti u kasnijoj dobi.