x
x

Strategije za sprječavanje kognitivnog propadanja kod starijih osoba

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  17.03.2015.

Intenzivan, višekomponentni pristup mogao bi pomoći u smanjivanju kognitivnog propadanja starijih osoba s povećanim rizikom za demenciju, objavljeno je u časopisu Lancet.

Strategije za sprječavanje kognitivnog propadanja kod starijih osoba
Sveobuhvatni pristup osobama s povećanim rizikom za kognitivno propadanje pokazao je uspješnost u unaprijeđenju ili održavanju kognitivne funkcije.

Ispitivanu skupinu činilo je gotovo 1300 osoba u dobi od 60 do 77 godina koje su imale povećani rizik za kognitivno propadanje i demenciju te kardiovaskularne probleme. Pristup sprječavanju navedenog sastojao se od 4 komponente:

  • Nutritivnih smjernica prilagođenih svakom ispitaniku sa 3 individualna i 7-9 grupnih savjetovanja;
  • Fizičkog treninga koji je također bio individualno prilagođen, a uključivao je aerobik (2-5 puta tjedno) i vježbe snage (1-3 puta tjedno);
  • Kognitivnog treninga sastavljenog od 10 grupnih sastanaka te računalnih individualnih satova;
  • Upravljanja rizičnim vaskularnim faktorima, tj. dodatnih fizičkih testiranja.

Nakon dvije godine praćenja, sveukupna kognitivna sposobnost (skup izvršnih kognitivnih funkcija, brzine procesiranja informacija i drugih vještina) pokazala je uspješnost takvog pristupa. Napredak grupe ispitanika kod koje je pristup primijenjen u odnosu na grupu kod koje nije bilo nikakve intervencija u vidu pojačanja kognitivnih sposobnosti bio je veći za 25%.

Autori studije smatraju da je potrebno dalje istražiti ovakav pristup sprječavanju kognitivnog propadanja, no svakako je pokazao uspješnost u unaprijeđenju ili održavanju kognitivne funkcije starijih osoba.

VEZANI SADRŽAJ > <