x
x

Skrb za nepokretne pacijente u ustanovi za starije osobe

  30.04.2015.

Zdravstvena skrb kao integralni dio sustava zdravstvene zaštite obuhvaća unaprjeđenje zdravlja, prevenciju bolesti i skrb za fizičko i socijalno stanje bolesnika i nemoćnih osoba u svim životnim dobima u društvu i ustanovama.

Skrb za nepokretne pacijente u ustanovi za starije osobe

Cilj: Prikaz vidova, oblika, elemenata i postupaka skrbi za nepokretnog pacijenta. 

Metoda: Korišteni su standardni protokoli i podatci dobiveni pri opservaciji rada PUSZ “Svetla nadež”, ustanove za socijalnu zaštitu starijih osoba. Prethodno je od ravnatelja ustanove dobivena pismena suglasnost. Opservacija je trajala deset radnih dana, a odvijala se u različitim vremenskim intervalima po pet radnih sati. Promatrao se pisani materijal (izvješća), fotodokumentacija i videozapisi.

Rezultati: Vidovi skrbi: bolnička, institucionalna - socijalna i kućna skrb. Oblici skrbi: doktorska, sestrinska, skrb njegovateljice (gerontološka). Elementi skrbi: prehrana, toaleta, kupanje, oblačenje, svlačenje, higijena i pokretljivost. Postupci skrbi: postupci za mijenjanje pelena, postupci za stavljanje pomagala za defekaciju i uriniranje, postupci za mijenjanje rublja, postupci za kupanje, postupci za održavanje higijene i prehrane, postupci za pokretanje - pomicanje, podizanje, okretanje, prenošenje.

Zaključak: Zdravstvena skrb kao integralni dio sustava zdravstvene zaštite obuhvaća unaprjeđenje zdravlja, prevenciju bolesti i skrb za fizičko i socijalno stanje bolesnika i nemoćnih osoba u svim životnim dobima u društvu i ustanovama. Tim je posebnu pažnju posvetio reakciji pojedinaca i obitelji te vidovima mentalnoga i potencijalnog problema. Organizirana zdravstvena skrb samo je jedna od puno zdravstvenih disciplina. Njezin osnovni cilj je da pomogne pojedincima i grupi (obitelji i zajednici). To znači da je ta struktura odgovorna za osobu i kad je zdrava i kad je bolesna. To znači da proces traje dugo, od začetka pa sve do smrti. Tim utvrđuje i planira potrebu za skrbi koja će pomoći i zdravoj i bolesnoj osobi.

Marta Tundzeva, Ljubin Sukriev, Nada Anicin, Katerina Kovacevik, Katerina Stavrik, Slavka Atanasovska, Lence Daneva