x
x

Blago kognitivno popuštanje u praksi liječnika obiteljske medicine

  17.06.2015.

Za otkrivanje kognitivnog popuštanja u praksi su najkorisniji kratki testovi koji kognitivne funkcije koje najčešće popuštaju procjenjuju točno i na što jednostavniji način. Radi se o testovima za čije popunjavanje nije potrebna složena priprema, a moguće ih je ispuniti prosječno za desetak minuta.

Blago kognitivno popuštanje u praksi liječnika obiteljske medicine
Prevalencija blagog kognitivnog popuštanja kreće se između 3–20 %, a incidencija 8–58 na 1000 osoba/godina. Za otkrivanje u praksi su najkorisniji kratki testovi koji kognitivne funkcije koje najčešće popuštaju procjenjuju točno i na što jednostavniji način. Radi se o testovima za čije popunjavanje nije potrebna složena priprema, a moguće ih je ispuniti prosječno za desetak minuta.

Pod blagim kognitivnim popuštanjem osoba starije dobi smatra se slabljenje kognitivnih funkcija kad su one u osoba starijih od 65 godina ispod očekivanja s obzirom na dob, a popuštanje se nije uočavalo ranije tijekom života niti je uznapredovalo do stupnja demencije.

Unatoč nekim nedosljednostima u primjeni kriterija i postojanju većeg broja definicija ovog sindroma jedinstvena mu je karakteristika da osobe s blagim kognitivnim popuštanjem imaju značajno veći rizik za razvoj demencije u budućnosti od preostale populacije i to 10 do 15 puta. Prevalencija blagog kognitivnog popuštanja kreće se između 3–20 %, a incidencija 8–58 na 1000 osoba/godina. Za otkrivanje u praksi su najkorisniji kratki testovi koji kognitivne funkcije koje najčešće popuštaju procjenjuju točno i na što jednostavniji način. Radi se o testovima za čije popunjavanje nije potrebna složena priprema, a moguće ih je ispuniti prosječno za desetak minuta. U posljednje vrijeme najčešće se uz MMSE test koristi Montreal Cognitive Assessment (MoCA).

Miro Hanževački

VEZANI SADRŽAJ > <