x
x

Utječe li krvna grupa na gubitak pamćenja?

  David Čičić, dr. med.

  13.09.2014.

Gubitak pamćenja u starijoj životnoj dobi mogao bi biti povezan s čimbenikom na koji ne možemo utjecati – s vlastitom krvnom grupom. Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Neurology, osobe s krvnom grupom AB bi mogle biti podložnije gubitku pamćenja u starijoj dobi od osoba drugih krvnih grupa.

Utječe li krvna grupa na gubitak pamćenja?

Rezultati su pokazali da osobe s krvnom grupom AB, u odnosu na one s drugim krvnim grupama, imaju 82% veći rizik za razvoj problema s pamćenjem i mišljenjem koji mogu dovesti do demencije.

Istraživanje je bilo dio američke REGARDS studije koja proučava geografske i rasne razlike moždanog udara na više od 30 000 sudionika. Tijekom prosječno 3.4 godine praćenja, problemi s pamćenjem, mišljenjem ili kognitivno oštećenje su se razvili kod 495 osoba. Oni su zatim uspoređeni s 587 osoba bez kognitivnih problema.

U grupi ljudi s kognitivnim problemima, njih 6% je imalo krvnu grupu AB, što je više od 4% opaženih u općoj populaciji SAD-a.

Autori su također mjerili razinu faktora VIII u krvi, proteina koji sudjeluje u koagulaciji, a čije visoke koncentracije povećavaju rizik kognitivnog oštećenja i demencije. Prema istraživanju, osobe s visokim koncentracijama faktora VIII imale su 24% veći rizik za razvoj problema s pamćenjem i mišljenjem u odnosu na osobe s niskim koncentracijama. Dodatno, u osoba s krvnom grupom AB mjerene su više razine faktora VIII nego u osoba drugih krvnih grupa.

AB0 sustav razlikuje četiri krvne grupe – A, B, AB i 0. Ako je na površini eritrocita prisutan protein zvan Rhesus faktor, osoba je Rh pozitvna (+), dok nedostatak ovog proteina osobu čini Rh negativnom (-). Najčešća krvna grupa je 0+, dok AB- nalazimo najmanje. Prijašnje studije su već pokazale da osobe s krvnom grupom 0 imaju manji rizik za razvoj bolesti srca i moždanog udara, upućujući tako na povezanost krvnih grupa i zdravstvenog stanja.