x
x

Uloga antioksidansa u prevenciji demencije nije dokazana

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  24.04.2017.

Utvrđeno je da oksidativni stres ima bitnu ulogu u razvoju demencije, a mogu li antioksidansi (vitamin E i selen) prevenirati demenciju predmet je studije objavljene u časopisu JAMA Neurology.

Uloga antioksidansa u prevenciji demencije nije dokazana

Studija o prevenciji demencije antioksidansima započela je kao dvostruko slijepo, randomizirano kliničko istraživanje 2002. godine, a nastavilo se kao kohortna studija od 2009. do 2015. godine. U prvotno istraživanje bilo je uključeno 7540 muškaraca starijih od 60 godina koji su prosječno uzimali antioksidanse tijekom 5,4 godina. Od toga je 3786 nastavilo sudjelovati u drugoj studiji. Bili su podijeljeni su 4 skupine: placebo, skupina koja je uzimala samo vitamin E, samo selen ili kombinaciju.

Njihovo kognitivno stanje procjenjivali su liječnici. Rezultati su pokazali da nema razlike u pojavnosti demencije (4,4%) među navedene 4 skupine.

Ovo je prva studija koja se bavi dugoročnim uzimanjem antioksidansa među muškarcima koji nemaju simptome demencije. Pokazalo se da navedeni suplementi ne mogu pomoći u prevenciji demencije, stoga se ne preporučaju u tu svrhu.