x
x

Zanemarena uloga infekcije kao uzročnika Alzheimerove bolesti

  Klara Čičić, dr. med.

  30.03.2016.

Unatoč postojanju mnogobrojnih dokaza, uloga infekcije u etiologiji Alzheimerove bolesti zanemarena je, navode ugledni znanstvenici i stručnjaci u uvodniku časopisa Journal of Alzheimer's Disease kojim žele podići svijest o ovom pitanju.

Zanemarena uloga infekcije kao uzročnika Alzheimerove bolesti

Postoje naznake da bi liječenje antimikrobnim lijekovima moglo usporiti progresiju Alzheimerove bolesti. Studije, naime, pokazuju da Herpes simpex virus tip 1 (HSV 1), Chlamydia pneumoniae te neke vrste spiroheta mogu ući u središnji živčani sustav i tamo ostati u latentnom obliku. Tako se primjerice HSV 1 reaktivira u starosti i uzrokuje upalu, odlaganje peptida amyloid-β (Aβ) karakterističnog za Alzheimerovu bolest, oštećenje neurona i sinaptičku disfunkciju, a ova povezanost dokazana je u 100 studija.

S obzirom na enormnu proširenost Alzheimerove bolesti te njezin utjecaj na pjedinca i društvo, potrebno je uzeti u obzir sve dokaze mogućih uzročnika i preispitati ulogu infekcije u razvoju bolesti.

Stručnjaci potiču prospektivne studije o utjecaju antimikrobne terapije na tijek Alzheimerove boesti kako bi se nepobitno dokazala uzročnoposljedična povezanost.