x
x

Hrvatski Cochrane dobio status nezavisnog centra

  12.09.2017.

Cochrane s ponosom objavljuje da je Hrvatskom Cochraneu dodijeljen status nezavisnog centra – najviša moguća međunarodna razina za neku Cochrane skupinu. Hrvatski je Cochrane status centra zaslužio zbog izvanrednih postignuća u promicanju medicine utemeljene na dokazima.

Hrvatski Cochrane dobio status nezavisnog centra

Centar vodi skupina Cochraneovih entuzijasta s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a djeluje u sklopu Hrvatskog centra za globalno zdravlje.

Hrvatski će Cochrane nastaviti promicati odlučivanje u zdravstvu koje se temelji na dokazima, kako u Hrvatskoj, tako i u susjedstvu. Potičući i osposobljavajući nove autore Cochraneovih sustavnih pregleda, surađujući s kliničarima, stručnim udruženjima, donositeljima odluka, pacijentima i medijima, nastavit će promicati i primjenjivati Cochraneove dokaze.

Hrvatski je Cochrane dio Cochranea od 2008. godine kada je osnovan kao ogranak Talijanskog Cochrane Centra. Cochrane je globalna neovisna mreža znanstvenika, stručnjaka, pacijenata, skrbnika i ostalih ljudi zainteresiranih za zdravlje. Ima suradnike u više od 130 zemalja svijeta koji pomažu u stvaranju vjerodostojnih i dostupnih zdravstvenih informacija lišenih utjecaja komercijalnih sponzorstava ili drugih sukoba interesa.

Cochraneov rad je prepoznat kao međunarodni zlatni standard za visokokvalitetne i pouzdane informacije.

Hrvatski Cochrane vode doc. dr. sc. Irena Zakarija-Grković i dr. sc. Tina Poklepović Peričić koje će zajedno sa svojim timom nastaviti pružati metodološku podršku i mentorstvo članovima Cochranea s cijelog područja.
Suvoditeljica Hrvatskog Cochranea Irena Zakarija-Grković kaže da je ovo iznimno važna prilika: "Pokretanje Hrvatskog Cochranea kao punopravnog centra vrlo je važno za Hrvatsku, Europu i svijet. Izrada i snažnije promicanje najboljih dostupnih informacija o zdravstvenoj skrbi važne su za kliničare i pacijente širom svijeta, uključujući i jugoistočnu Europu."

Cochraneov izvršni direktor Mark Wilson pozdravio je ovu vijest: "Oduševljen sam što je Hrvatski Cochrane promaknut u punopravni Centar. To je najveće moguće priznanje za jednu Cochraneovu skupinu. Hrvatski je Cochrane jedna od najenergičnijih skupina u Cochraneovoj zajednici. Izvanredan je njihov utjecaj na širenje i prenošenje znanja, kao i na kontinuirani razvoj Cochraneovih autora. Zahvaljujući rastućoj bazi naših suradnika sa Sveučilišta u Splitu, sretni smo što možemo priznati postignuća Hrvatskog Cochranea te im zaželjeti dobrodošlicu među 17 međunarodnih Cochraneovih centara koji su potpuno posvećeni našim aktivnostima. "
Dodao je i ovo: "Djelovanje doc. dr. sc. Irene Zakarije-Grković i njezinog tima produbit će i proširiti doseg i utjecaj Cochraneovih aktivnosti na odlučivanje u zdravstvu, ne samo u Hrvatskoj, nego i na cijelom tom području.

Već postoje skupine u susjednoj Bosni i Hercegovini koje su inspirirane radom Hrvatskog Cochranea te se žele pridružiti Cochraneu. Hrvatski Cochrane će promicati istraživanja koja su provedena i objavljena u Hrvatskoj i susjednim državama. To će ne samo povećati mogućnost korištenja dokaza, već će isto tako promicati razmjenu kliničkih iskustava diljem zemlje i svijeta, posebice s obzirom na aktivnu ulogu Hrvatskog Cochranea u prevođenju Cochraneovih dokaza. "

"Ovo je izvrsna prilika za znanstveni napredak koja nam pruža mogućnost obrazovanja studenata i stvaranja budućih generacija koje će provoditi visokokvalitetna istraživanja. Pružanje naše podrške zdravstvenim djelatnicima radi poboljšanja procesa donošenja odluka koje se temelje na najboljim raspoloživim medicinskim dokazima pomoći će skrbi za pacijente." Dr. sc. Tina Poklepović Peričić zaključuje: “Ovo je nešto novo za naše područje. Namjeravamo surađivati u promicanju Cochraneovih sustavnih pregleda i nastaviti podržavati Cochrane kako bismo postigli zacrtane strateške ciljeve do 2020. godine."

VEZANI SADRŽAJ > <