x
x

Svečana proslava osamostaljenja Hrvatskoga Cochrane centra

  07.10.2017.

Svečana proslava povodom osamostaljenja Hrvatskoga Cochrane centra održana je 8. lipnja 2017. na Medicinskome fakultetu u Splitu.

Svečana proslava osamostaljenja Hrvatskoga Cochrane centra

Proslava je okupila velik broj višegodišnjih suradnika i prijatelja Hrvatskoga Cochranea na istome mjestu. U ime domaćina, Medicinskoga fakuteta u Splitu (MEFST), program je prigodnim govorom otvorio dekan prof. dr. sc. Zoran Đogaš, koji je još jedanput iskazao razumijevanje za vrijednost Cochraneova rada, kao i potporu njegovu radu, potvrdivši to konkretno već idućeg dana kad je potpisan Ugovor o suradnji između Cochrane kolaboracije, Hrvatskoga Cochranea i Medicinskoga fakulteta u Splitu. Potpisnici tog ugovora su generalni direktor Cochranea Mark Wilson, dekan MEFST-a prof. dr. sc. Zoran Đogaš i suvoditeljice Hrvatskoga Cochranea, doc. Irena Zakarija - Grković i dr.sc. Tina Poklepović Peričić.

Potporu Hrvatskom Cochrane centru na proslavi su iskazali i direktor Hrvatskoga centra za globalno zdravlje izv. prof. Ozren Polašek, doravnatelj Kliničke bolnice Split dr. sc. Anton Marović, predstavnik Hrvatske liječničke komore doc. Željko Puljiz, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, kao i državni tajnik Ministarstva zdravlja primarijus Željko Plazonić.

Pisma potpore i čestitke pristigla su i iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, od predsjednika Hrvatskoga liječničkoga zbora, rektora Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta te od prof. dr. sc. Zorana Primorca, ministra u vrijeme kad je Hrvatski Cochrane osnovan.

Izuzetnu nam je čast iskazala i gđa Vesela Mrđen Korać, koja je u vrijeme osnivanja Hrvatskoga Cochranea bila veleposlanica Hrvatske u Kanadi i koja je pomogla uspostavu suradnje između Sveučilišta u Ottawi i Splita. O samim počecima podsjetili su nas prof. Matko Marušić, jedan od najzaslužnijih za dovođenje Cochranea u Hrvatsku, kao i prvi voditelji Hrvatskoga Cochranea prof. Livia Puljak i prof. Dario Sambunjak. Prijateljske poruke videolinkom primili smo od kolega i prijatelja iz Kanade, Italije, Engleske te od kolega iz Rijeke.

Svečana proslava osamostaljenja Hrvatskoga Cochrane centra