x
x

Homeopatija nije učinkovitija od placeba

  David Čičić, dr. med.

  14.04.2014.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet Respiratory Medicine pokazuje da su psihičko zdravlje i funkcionalna sposobnost bolesnika često narušeni nakon liječenja u jedinicama intenzivnog liječenja.

Homeopatija nije učinkovitija od placeba
Homeopatija nije znanost. Ona se na bazira na znanosti. U velikom broju slučajeva može se smatrati opasnom i može ugroziti živote ljudi.

Australsko Nacionalno vijeće za zdravlje i medicinsko istraživanje (Australia’s National Health and Medical Research Council; NHMRC) analiziralo je studije učinkovitosti alternativnih metoda liječenja na 68 različitih medicinskih stanja i zaključilo da niti za jedno stanje ne postoje pouzdani dokazi djelotvornosti homeopatije. Učinak homeopatije izostaje u širokom rasponu stanja, na primjer kod astme, artritisa, poremećaja spavanja, prehlade, gripe, kroničnog umora, ekcema, kolere, opeklina, malarije i ovisnosti o heroinu.

Autori napominju da nijedna kvalitetna, dobro strukturirana studija, s dovoljno sudionika za dobivanje smislenih rezultata, nije pokazala da homeopatija utječe na poboljšanje zdravstvenog stanja u odnosu na tvar bez aktivnog djelovanja (placebo), niti da je uzrokovala poboljšanje zdravlja jednako drugim metodama liječenja. Nadalje, odbacuju anegdotalnu potporu učinkovitosti homeopatije, individualna iskustva i uvjerenja zdravstvenih radnika, te potiču zdravstvene djelatnike da pri informiranju pacijenata uzmu u obzir znanstveno utemeljene dokaze.

Dr. Richard Choong, predsjednik Australskog medicinskog udruženja (Australian Medical Association), u skladu s rezultatima istraživanja poručuje: „Homeopatija nije znanost. Ona se na bazira na znanosti. U velikom broju slučajeva može se smatrati opasnom i može ugroziti živote ljudi.“

Homeopatija je metoda alternativne medicine koja se bazira na doktrini da se slično liječi sličnim – tvar koja uzrokuje određene simptome može ih i ukloniti, ako se daje u malim dozama. Ovaj sustav alternativne medicine utemeljio je u 18. stoljeću Samuel Hahnemann.