x
x

Koliko je soli skriveno u hrani?

  14.02.2012.

Novi zabrinjavajući podaci stižu iz SAD-a. Amerikanci konzumiraju previše soli, a većinom putem kruha, mesa peradi, sira i tjestenine. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da čak 90% Amerikanaca svakodnevno konzumira previše soli.

Koliko je soli skriveno u hrani?

Od toga na 10 namirnica otpada 44% unos sveukupne soli, a među tim namirnicama su kruh i pecivo, pizza, meso peradi, sendviči, sir, tjestenina s mesnim umakom, mesna štruca s umakom od rajčice, kao i slane grickalice (čips, pereci, kokice).

Poznato je da previše soli uzrokuje povišenje krvnog tlaka kojeg povezujemo s pojavom bolesti srca i moždanim udarom, odnosno bolestima koje su danas vodeći uzroci smrti u Americi. Stoga bi smanjenje unosa natrija za 25%, odnosno soli za 10% u gore navedenoj hrani, spriječilo 28 000 smrnih slučajeva godišnje i uštedilo 7 milijardi dolara za posljedične zdravstvene troškove, objavili su stručnjaci iz CDC-a.

Najbolji način je pripremati hranu u vlastitom domu, ali ako znamo da npr. kruh koji ima veliki udio soli, konzumiramo nekoliko puta na dan, velika je odgovornost na proizvođačima hrane, kao i ugostiteljima da značajno smanje količinu soli u hrani.

Izvor: CDC's Morbidity and Mortality Weekly Report

VEZANI SADRŽAJ > <