x
x

Intenzivna ili standarnda regulacija krvnog tlaka kod intracerebralnog krvarenja

  David Čičić, dr. med.

  29.06.2016.

ATACH-II (Antihypertensive Treatment of Acute Cerebral Hemorrhage II) studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine je pokazala da intenzivno snižavanje krvnog tlaka nije bolje od standardne regulacije krvnog tlaka u akutnom hemoragijskom cerebrovaskularnom inzultu.

Intenzivna ili standarnda regulacija krvnog tlaka kod intracerebralnog krvarenja

Prema riječima vodećeg autora, doktora Adnana I. Qureshija, rezultati ovog istraživanja ne podupiru tvrdnju da je akutna regulacija sistoličkog tlaka na vrijednosti 110-139 mm Hg učinkovitija u poboljšanju funkcionalnog ishoda u bolesnika s intracerebralnim krvarenjem u usporedbi sa standardnim ciljem redukcije sistoličkog tlaka na vrijednosti 140-179 mm Hg.

Autori su za potrebe istraživanja randomizirali bolesnike s intracerebralnim krvarenjem (volumen <60cm3) i bodovnom vrijednošću na Glasgowskoj skali kome ≥5 u skupinu intenzivne regulacije krvnog tlaka (sistolički tlak 110-139 mm Hg) i skupinu standardne regulacije krvnog tlaka (sistolički tlak 140-179 mm Hg). U svaku skupinu  je uključeno 500 bolesnika. Srednja vrijednost sistoličkog tlaka pri dijagnozi je iznosila 200.6 mm Hg. Krvni tlak je reguliran u obje skupine intravenskom primjenom nikardipina unutar 4.5 sati od početka simptoma.

Nakon 3 mjeseca smrtni slučaj ili invaliditet kao primarni promatrani ishod nastupio je u 38.7% bolesnika iz intenzivne skupine i 37.7% bolesnika iz standardne skupine. Nije opažena razlika u učestalosti ozbiljnih nuspojava povezanih s liječenjem u prvih 72 sata od randomizacije. Nuspojave povezane s bubrežnom funkcijom su bile značajno češće u skupini bolesnika na intenzivnoj regulaciji tlaka u prvih 7 dana od randomizacije.