x
x

Zamjena za sol u borbi protiv hipertenzije

  16.02.2024.

Za starije osobe s normalnim vrijednostima krvnog tlaka, zamjena standardne kuhinjske soli sa soli obogaćenom kalijem može smanjiti učestalost hipertenzije, a bez povećanja učestalosti hipotenzije, objavljeno je u Journal of American College of Cardiology.

Zamjena za sol u borbi protiv hipertenzije

Istraživači iz Pekinga procijenili su učinke zamjene za sol (62,5 % NaCl, 25 % KCl i 12,5 % aroma) na učestalost hipertenzije i hipotenzije među starijim osobama s normalnim vrijednostima krvnog tlaka u post hoc analizi ispitivanja koje je provedeno u 48 ustanova za skrb o starijim osobama. Grupa koja je uzimala uobičajenu sol uključivala je 298 ispitanika, a grupa koja je primala zamjensku sol uključivala je 313 starijih osoba.

Istraživači su otkrili da je skupina koja je uzimala zamjensku sol imala nižu učestalost hipertenzije od skupine koja je uzimala uobičajenu sol (11,7 vs. 24,3 na 100 osoba-godina; prilagođeni omjer rizika, 0,60), ali se učestalost epizoda hipotenzije nije povećala. Od početne vrijednosti do kraja intervencije, nije primijećeno povećanje srednjeg sistoličkog/dijastoličkog krvnog tlaka u skupini koja je primala zamjensku sol, dok je povećanje primijećeno u skupini koja je primala uobičajenu sol (7,0 ± 14,3/2,1 ± 7,5 mm Hg) što je rezultiralo neto smanjenjem od -8,00 mg odnosno -2,00 mm Hg u sistoličkom i dijastoličkom krvnom tlaku između skupina.

Rezultati sugeriraju da zamjena za sol donosi samo koristi, ali ne i štetu te pruža daljnje dokaze koji podupiru korištenje zamjene za sol obogaćene kalijem kao populacijske strategije za smanjenje natrija u prevenciji i kontroli hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti u Kini, ali i u drugim zemljama.