x
x

Svjetski dan KOPB-a

  19.11.2014.

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti obilježava se svake godine radi povećanja svijesti o KOPB-u među zdravstvenim djelatnicima, javnozdravstvenim službama i u općoj populaciji s ciljem da se u cijelom svijetu poboljša prevencija i liječenje ove bolesti.

Svjetski dan KOPB-a
Prestanak pušenja je najučinkovitija i najisplativija pojedinačna mjera u cilju smanjivanja rizika za nastanak KOPB-a i usporavanja razvoja ove bolesti

U većini slučajeva KOPB je posljedica pušenja, a ostali čimbenici rizika su: prašina i kemikalije radnog okoliša (dugotrajno izlaganje parama, iritansima i dimu), te zagađenje zraka u kući ( uporaba bioloških goriva za kuhanje i grijanje u slabo prozračenim prostorijama).

Simptomi bolesti nastupaju postupno, suženje dišnih puteva se s vremenom pogoršava uz postupni razvoj kašlja uz iskašljaj te zaduhe. Bolest često dugo prolazi nezapaženo budući se poistovjećuje sa „pušačkim kašljem“. Oboljele osobe teško podnose napor te uobičajene aktivnosti poput uspinjanja uz stepenice postaju teško izvedive. Simptomi su proporcionalni stupnju oštećenja plućne funkcije. Bolest je karakterizirana periodima stabilne bolesti i periodima naglog pogoršanja kada dolazi do znatnog smanjenja plućne funkcije, izražene zaduhe čak i u mirovanju, a mogu nastupiti i po život opasna stanja koja zahtjevaju bolničko liječenje.

KOPB je jedan od najvažnijih uzroka kroničnog poboljevanja i smrtnosti u svijetu, a zabrinjavajući kontinuirani porast učestalosti i smrtnosti u najvećoj se mjeri povezuje s općom povećanom uporabom duhanskih proizvoda. Mnogi ljudi godinama pate od ove bolesti te umiru prije vremena zbog njenih posljedica. Budući da ne postoji lijek, liječenje je uglavnom simptomatsko. KOPB je trenutno četvrti najčešći uzrok smrti na svijetu.

Prestanak pušenja je najučinkovitija i najisplativija pojedinačna mjera u cilju smanjivanja rizika za nastanak KOPB-a i usporavanja razvoja ove bolesti.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Plivit C 1000 PlusGastalAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: