x
x

Jesu li benzodiazepini i opioidi sigurni u liječenju teškog KOPB-a?

  Klara Čičić, dr. med.

  04.02.2014.

Niske doze opioida u terapiji bolesnika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB) nisu povezane s povećanim brojem hospitalizacija ili s povećanom smrtnosti te se mogu smatrati sigurnim i učinkovitim lijekovima u smanjenju simptoma teške respiratorne bolesti, objavljeno je u časopisu British Medical Journal.

Jesu li benzodiazepini i opioidi sigurni u liječenju teškog KOPB-a?
Benzodiazepini imaju ulogu u smanjenju anksioznosti, a opioidi u smanjenju boli kod teške respiratorne bolesti.

Liječenje benzodiazepinima i opioidima nije bilo povezano s većim brojem hospitalizacija. Istovremeno uzimanje benzodiazepina i opioida u niskim dozama također nije povećalo broj prijema u bolnicu.

Obje skupine lijekova u višim su dozama bile povezane s povećanom smrtnosti, no niske doze opioida ( ≤30 mg/dan morfin-ekvivalenata) ne povezuju se s povećanom smrtnosti, za razliku od benzodiazepina koji su smrtnost povećali za 20%.

Veliko populacijsko kohortno istraživanje provedeno u Švedskoj obuhvatilo je 2 249 pacijenata s KOPB-om na dugotrajnoj terapiji kisikom.

Ova je studija vrlo važna jer rasvjetljuje ulogu i sigurnost niskih doza opioida u liječenju zaduhe otporne na liječenje. Opioidi su sigurni kada se propisuju u niskim dozama te tada ne uzrokuju depresiju disanja.

Benzodiazepini imaju ulogu u smanjenju anksioznosti, a opioidi u smanjenju boli kod teške respiratorne bolesti. Liječnici se teško odlučuju za benzodiazepine i opioide zbog bojazni od teških nuspojava, ponajprije respiratorne depresije. Randomizirane kliničke studije već su pokazale da oralna uporaba morfina s produljenim otpuštanjem može smanjiti simptom dugotrajne zaduhe otporne na liječenje, no studije o sigurnosti primjene malobrojne su.

KOPB je upalna bolest pluća koja znatno smanjuje kvalitetu života jer većina bolesnika ima svakodnevne progresivne simptome zaduhe i kašlja. Oko 300 milijuna ljudi u svijetu boluje od KOPB-a. Za usporedbu, pacijenti s teškim KOPB-om imaju težu zaduhu od pacijenata s uznapredovalim karcinomom pluća te otežano dišu duži period vremena. Smatra se da će do 40% pušača oboljeti od KOPB-a.

VEZANI SADRŽAJ > <