x
x

Dobrobiti kućne plućne rehabilitacije kod bolesnika s KOPB-om

  19.01.2022.

U sustavnom pregledu opisani su učinci kućne plućne rehabilitacije na dispneju, vježbanje, kvalitetu života te utjecaj KOPB-a na same bolesnike

Dobrobiti kućne plućne rehabilitacije kod bolesnika s KOPB-om

Standardni programi plućne rehabilitacije koriste se kao terapija za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Međutim, plućna rehabilitacija je danas teže dostupna. Iz tog razloga, za prevladavanje ovih prepreka preporučena je kućna plućna rehabilitacija (HBPR).

Cilj sustavnog pregleda bio je usporediti strukturirani program kućne plućne rehabilitacije s kontrolnom skupinom kod bolesnika s KOPB-om. Primarni ishod bilo je poboljšanje simptoma dispneje, a sekundarni ishodi bili su parametri plućne funkcije, kapacitet za vježbanje, kvaliteta života (HRQoL) i utjecaj bolesti na pojedinca. Pretražene su baze podataka Medline (putem PubMed), Virtual Health Library i Cochrane Library u razdoblju do 10. svibnja 2021. U analizu su uključena randomizirana kontrolirana ispitivanja bez ograničenja s obzirom na jezik. Rizik od pristranosti procijenjen je pomoću Cochraneovog alata za randomizirana ispitivanja (RoB).

Dokazano je da je došlo do značajnog smanjenja dispneje u istraživanoj skupini u odnosu na kontrolnu skupinu (MD: 5,46; 95% CI: 1,97 do 8,96), povećana je udaljenost koju bolesnici mogu proći na šest minutnom testu (MD: 61,75; 95% CI: 42, 94 do 80,56, značajno je poboljšana kvaliteta života HRQoL (MD: -11,30; 95% CI: -19,81 do -2,79) te smanjen utjecaj same bolesti na bolesnika (DM: -4,71; 95% CI: -7,95 do -1,47).