x
x

IL-26 u astmi i KOPB-u

  25.02.2022.

Potrebne su nove mete koje bi omogućile točniju dijagnozu, praćenje i učinkovitost terapije nekontrolirane astme i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

IL-26 u astmi i KOPB-u

Radi se o kroničnim opstruktivnim plućnim bolestima koje karakteriziraju promjene urođenog imunološkog odgovora. Zanimljivo je da se citokin IL-26 vezan za IL-10 eksprimira u dišnim putovima i da su promjene u njegovoj ekspresiji povezane sa smanjenom funkcijom pluća i markerima neutrofilne upale u bolesnika s nekontroliranom astmom ili KOPB-om.

Pretražena je baza PubMed kako bi se pronašli članci iz područja imunologije IL-26, kao i kliničke studije o IL-26 u astmi i KOPB-u, objavljene između 2000. i 2021. U člancima se spominje učinak IL-26 na dišne putove, kao i učinak ovog citokina na relevantne imunološke i strukturne stanice te kakva je uloga IL-26 u patofiziologiji nekontrolirane astme i KOPB-a.

IL-26 predstavlja potencijalnu metu za dijagnostiku i eventualno liječenje urođenog imunološkog odgovora u dišnim putovima bolesnika s astmom i KOPB-om. Eksperti smatraju da će se u idućih 5 godina publicirati uvjerljivi dokazi o ulozi IL-26 jer će se sve više razvijati personalizirani pristup u liječenju astme i KOPB-a.

Izdvajamo neka zapažanja:

  • IL-26 je prisutan u stanicama dišnih putova i u imunološkim stanicama.

  • Ekspresija IL-26 je pojačana kao odgovor na molekularne obrasce povezane s određenim patogenom, duhanskim dimom i citokinom Th17
  • IL-26 može pospješiti mobilizaciju neutrofila u dišnim putovima kao odgovor na infekciju ili kroničnu upalu.
  • IL-26 ima proupalne i inhibitorne učinke na stanice dišnih putova i imunološke stanice koje mogu biti specifične za tip stanice i koje se ne javljaju uvijek preko receptorskog kompleksa za IL-26.
  • IL-26 je više prisutan kod pacijenata s nekontroliranom astmom, dugotrajnih pušača bez KOPB-a i dugotrajnih pušača s KOPB-om koji prolaze kroz egzacerbacije ili imaju kronični bronhitis.
  • Regulacija IL-26 povezana je sa smanjenom funkcijom pluća i markerima neutrofilne upale.