x
x

Prevencija kardiovaskularnih bolesti u pacijenata s dijabetesom

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  14.08.2015.

Američka udruga za srce i Američka udruga za dijabetes saželi su posljednje dokaze, smjernice i terapijske ciljeve za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti u pacijenata s dijabetesom

Izvještaj je objavljen u časopisu Diabetes Care and Circulation, a uključuje sljedeće preporuke: 

  • Liječnici bi trebali savjetovati pacijente prekomjerne tjelesne težine i pretile pacijente da promjene životnih navika mogu dovesti do gubitka tjelesne težine od 3-5 % čime se ostvaruje klinička dobrobit .
  • Barijatrijska kirurgija može poboljšati zdravstveno stanje pacijenata s indeksom tjelesne mase većim od 35 koji pate od bolesti povezanih s debljinom.
  • Ciljne terapijske vrijednosti HbA1c u većine pacijenata trebale bi biti manje ili jednake od 7,0 %. Određeni pacijenti, primjerice oni s dužom očekivanom životnom dobi trebali bi težiti nižim vrijednostima, dok se onima kraće očekivane životne dobi toleriraju blaga odstupanja od navedene vrijednosti.
  • Za većinu pacijenata, ciljna vrijednost krvog tlaka trebala bi biti niža od 140/90 mmHg.
  • Odrasli pacijenti 40-75 godina starosti s vrijednostima LDL kolesterola od 1.8 - 4.9 mmol/l trebali bi započeti s terapijom statinima umjerenog intenziteta. Oni s procjenjenim desetogodišnjim rizikom za nastanak aterosklerotske kardiovaskularne bolesti većim od 7,5 % trebali bi uzimati visoke doze statina.
  • Udruge također ističu upotrebu acetilsalicilne kiseline za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, korisne testove za probir na asimptomatsku bolest koronarnih arterija te prednosti i ograničenja korištenja vrijednosti HbA1c za dijagnosticiranje dijabetesa. 

VEZANI SADRŽAJ > <