x
x

Svjetski dan šećerne bolesti - Zaštitimo našu budućnost

  14.11.2012.

Četvrtu godinu za redom obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti, uz petogodišnju poruku odabranu od strane Međunarodne Dijabetičke Federacije kao "Dijabetes - edukacija i prevencija" za 2009. - 2013. godinu. Odabrani slogan za ovu godinu je: Dijabetes - Zaštimo našu budućnost.

Svjetski dan šećerne bolesti - Zaštitimo našu budućnost
U Hrvatskoj ima oko 300 tisuća oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenog. Taj je datum odabran prema danu rođenja Fredericka Bantinga, koji je, uz Charlesa­ Besta, zaslužan za otkriće inzulina. Brojna događanja zbivaju se na sam dan i u vrijeme oko njega, a kampanja na ovu temu provodi se tijekom cijele godine, uz akcije čija je svrha utjecati na političke stavove i podržati ciljeve kampanje.

Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije (International Diabetes Federation), učestalost šećerne bolesti u svijetu 2011. godine iznosila je 8,3%, a u Europi 8,1% u dobnoj skupini od 20 do 79 godina. Osim visoke učestalosti zabrinjava i izraziti trend porasta. Predviđa se da će u razdoblju od 2011. do 2030. godine on iznositi 51% na svjetskoj razini, odnosno da će broj oboljelih s 366,2 milijuna porasti na 551,8 milijuna.

Trend porasta uzrokovan je promjenom načina života većine stanovništva: porastom prekomjerne tjelesne težine i debljine te fizičke neaktivnosti populacije. Šećerna je bolest također značajan uzrok preuranjene smrti bolesnika, a najnovije procjene govore o udjelu od čak 11% u sveukupnoj smrtnosti u europskoj regiji i više od 15% u svim dobnim skupinama ženske populacije starije od 50 godina. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukupan broj bolesnika sa šećernom bolešću registriranih u ambulantama obiteljske medicine u Republici Hrvatskoj u 2011. godini iznosio je preko 230.000 dok se procjenjuje da bi još i do 130.000 bolesnika moglo biti neprepoznato. Od svih oboljelih oko 92% ima tip 2 bolesti, 7% tip 1, dok je tek oko 1% bolesnika s drugim tipom bolesti. Standardizirana incidencija tipa 1 bolesti u dobnoj skupini 0-14 godina iznosi 8,87/100000 te trend porasta incidencije od 9% godišnje tijekom posljednjih godina.

Kampanja 2009.-2013. poziva sve odgovorne u području dijabetesa na razumijevanje dijabetesa i preuzimanje kontrole nad njim te se provodi zbog četiri cilja:

  1. Svaka vlada treba provoditi učinkovite strategije i politike za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti.
  2. Svakoj oboljeloj osobi pogođenoj šećernom bolešću treba biti omogućena edukacija koja bi joj pomogla da što bolje kontrolira bolest.
  3. Svi bi trebali biti upoznati sa znakovima upozorenja šećerne bolesti, načinima za sprečavanje ili odgodu komplikacija kod šećerne bolesti te za prevenciju i odgo­du šećerne bolesti tipa 2.
  4. Sve zemlje trebale bi obilježavati Svjetski dan šećerne bolesti.