x
x

Zabrinjavajući porast rizika za dijabetes

  Klara Čičić, dr. med.

  24.08.2014.

Oko 40% Amerikanaca tijekom života razvit će dijabetes što je za oko 20% više u odnosu na razdoblje prije 25 godina, objavljeno je u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology.

Zabrinjavajući porast rizika za dijabetes
Kao mogući uzrok ovog porasta navodi se na prvom mjestu pretilost, zatim promjene u prehrani, rafinirani ugljikohidrati, zaslađeni napitci te manjak fizičke aktivnosti.

Kontinuirani porast broja oboljelih od dijabetesa, primarno tipa 2, i usporedno smanjenje mortaliteta doveli su do porasta životnog rizika za oboljenje od dijabetesa i porasta broja godina života s dijabetesom. Međutim, broj godina života izgubljenih zbog dijabetesa nakon dijagnosticiranja bolesti smanjio se zbog toga što ljudi žive dulje. 

Autori istraživanja podatke su dobili iz studije National Health Interview Survey koja obuhvaća podatke 598 216 odraslih osoba za razdoblje od 1985 do 2011. Rizik oboljenja od dijabetesa za žene povećao se za oko 13%, a za muškarce za oko 20% u odnosu na razdoblje prije 20 godina. 

Kao mogući uzrok ovog porasta navodi se na prvom mjestu pretilost, zatim promjene u prehrani, rafinirani ugljikohidrati, zaslađeni napitci te manjak fizičke aktivnosti. Posljedice ovakvog broja oboljelih su sveopće smanjenje kvalitete života i veliki financijski izdaci u zdravstvu.