x
x

Sjedenje utječe na rizik od dijabetesa tipa 2

  10.03.2013.

University of Leicester bavio se istraživanjem važnosti tjelesne aktivnosti u osoba s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Sjedenje utječe na rizik od dijabetesa tipa 2
Osobama s visokim rizikom od dijabetesa tipa 2, različitih dobnih skupina, nije nužno preporučiti umjerenu do intenzivnu tjelesnu aktivnost nego je potrebno naglasiti da se što više kreću i smanje vrijeme provedeno sjedeći.

U studiju su uključeni podaci o ispitanicima koji su sudjelovali u projektu STAND (Sedentary Time and Diabetes study, 29% muškarci, 33, ukupno 153 ispitanika) te "the Walking Away from Diabetes study" (65% muškarci, prosjek godina 64). U obzir su uzeti biokemijski parametri ispitanika, ukupna tjelesna aktivnost te vrijeme sjedenja.

Autori studije zaključili su da osobama s visokim rizikom od dijabetesa tipa 2, različitih dobnih skupina, nije nužno preporučiti umjerenu do intenzivnu tjelesnu aktivnost nego je potrebno naglasiti da se što više kreću i smanje vrijeme provedeno sjedeći. Navedeno je ključno za stvaranje novih smjernica jer ukazuje na to da nije nužna intenzivna tjelesna aktivnost kako bi doprinijeli sveopćem zdravlju nego je ključno smanjiti vrijeme tijekom kojeg smo neaktivni.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Diabetologia.


www.vitamini.hr

VEZANI SADRŽAJ > <